Titkosszolgálati vizsgálat indul Márki-Zayék kampánypénzei miatt

Titkosszolgálati vizsgálat indul Márki-Zayék kampánypénzei miatt

Márki-Zay Péter kampányfilmje (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a következő hetekben „folyamatosan vizsgálja majd” a szolgálatok elemző-értékelő munkájában felmerülő tényeket a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatban – értesült a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap.

A napilap online felületén csütörtökön megjelent, Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében címet viselő cikkben a parlamenti testület aznapi, zárt üléséről írtak. Eszerint „a jogellenes külföldi beavatkozási kísérlet nagy vitát váltott ki a bizottság tagjai között, hiszen a példátlan ügy Magyarország szuverenitását súlyosan sérti”. A lap úgy értesült, hogy a nemzetbiztonsági bizottság mai, azaz csütörtöki ülésén elrendelte a baloldali pártok több milliárdos amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot. 

Mint felidézték, Márki-Zay Péter volt összellenzéki miniszterelnök-jelölt maga ismerte el, hogy júniusban, vagyis jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból. Márki-Zay Péter szerint ennek a támogatásnak a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”.

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje valóban ezt árulta el a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában – amelyről lapunk írt először –, a kampányelszámolás késlekedésének okaként ugyanis többek között azt hozta fel, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. 

A Magyar Nemzet azt is megjegyezte, hogy a támogatás egy összegben érkezett a mozgalomhoz az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól. Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alapított NGO, elnök-igazgatója Karácsony Gergely főpolgármester nemrég leköszönt városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója volt.

Márki-Zay Péter eközben nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról, és ebből kiderült, hogy nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő dolláros „makroadomány” duzzasztotta az MMM számláját. – Mindez azért is aggályos, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból – írta a kormánypárti lap.

Ugyanakkor az amerikai szervezet határozottan visszautasított minden olyan vádat, amely szerint ők beavatkoztak volna a magyar választásokba. – Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban – olvasható állásfoglalásukban. 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom is olyan állásfoglalást tett közzé, hogy bizonyítani tudják, hogy a támogatás transzparens és törvényes volt, ráadásul „történelmi előzményei a korábban Soros által támogatott Orbán Viktor számára is jól ismertek, hiszen miniszterelnök úr a lengyel Szolidaritás mozgalom nyugatról, II. János Pál pápa által folytatott támogatásáról írta szakdolgozatát”.

Márki-Zay Péter csütörtök este már reagált is a bizottsági ülésre a közösségi oldalán. Mint írta, megtudta, hogy csütörtökön ülésezett a nemzetbiztonsági bizottság, ahol róla, mint nemzetbiztonsági kockázatról volt szó. Örömét fejezte ki, hogy a bizottság elkezdte az őszi ülésszakhoz köthető munkáját, majd javaslatot tett arra, hogy ugyanilyen erőbedobással folytassák, és a következő témákat vizsgálják: 

• a Fidesz orosz kapcsolatai
• az orosz kémbank és az orosz kémek budapesti tevékenysége és befolyása
• Gruevszki és a többi bűnöző migráns magyarországi tevékenysége
• az Oroszországgal kötött gázszerződések felülvizsgálata
• letelepedési kötvénnyel rendelkezők utánkövetése
• Paks II projekt

Azt, hogy pontosan mit és hogyan mondott Márki-Zay Péter az Egyesült Államokból érkező kampányfinanszírozásról, itt tudja meghallgatni: