Volner János javasolta, a Fidesz pedig támogatta: Ellehetetlenülhet a két ellenzéki lista

Volner János javasolta, a Fidesz pedig támogatta: Ellehetetlenülhet a két ellenzéki lista

Voksolás 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás) (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lényegében lehetetlenné tenné egy friss javaslat azt, hogy az ellenzék két listával induljon az országgyűlési választáson. Az érdekesség, hogy ezt most nem a Fidesz nyújtotta be, hanem a saját magáról elnevezett pártot vezető Volner János. A kormánypártok képviselői pedig egy bizottságban már támogatták is az elképzeléseit.

Nagy vihart kavart az elmúlt időszakban, hogy a koronavírus-járvány idején a Fidesz benyújtotta a választási szabályok módosításáról szóló javaslatát. Annak lényege az volt, hogy a listaállításhoz a korábbi 27 helyett már 50 egyéni jelölt elindítására lenne szükség. Vagyis csak olyan párt állíthatna országos listát, amelynek 50 egyéni indulója van.

Ilyen szabályok mellett az ellenzék matematikailag még tudott volna két listán indulni, hiszen 106 egyéni választókörzet van, vagyis 53-53 egyéni jelölttel a két lista működőképes lett volna.

Most azonban Volner János egy módosító javaslata ezt is ellehetetlenítené. A Jobbikot és a Mi Hazánk környékét is megjárt politikus előterjesztése arról szól, hogy csak az a párt állíthasson országos listát, amelynek 71 egyéni indulója van. Az indoklása szerint így csak valós társadalmi támogatottságú pártok indulhatnának a választáson és megakadályozhatók lennének a visszaélések.

Az igazságügyi bizottság keddi ülésén már tárgyalták is javaslatot, amely a Telex cikke szerint meg is kapta a szükséges többséget. A Magyar Hang információi szerint a kormány jelen lévő képviselője támogatta a szöveget, a fideszes politikusok pedig meg is szavazták. Ez még nem jelenti azt, hogy valóban így is lesz, hiszen a javaslat bekerül még a Törvényalkotási bizottságba is, ahol szintén van még lehetőség az átírására.