Még a fideszesek sem hiszik, hogy Völner Pál a korrupciós ügy egyetlen kormányzati érintettje

Még a fideszesek sem hiszik, hogy Völner Pál a korrupciós ügy egyetlen kormányzati érintettje

Varga Judit igazságügyi miniszter, mellette Völner Pál az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre-termében 2021. október 26-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többség úgy véli, Varga Judit igazságügyi miniszter is felelős azért, hogy helyettese, Völner Pál korrupciós botrányba keveredett – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek alig valamivel kevesebb mint fele úgy látja, megállapítható a miniszter felelőssége, de az ellenzékiek 84 százalékával szemben a kormánypártiaknak csak 22 százaléka vetette fel a tárcavezető felelősségét. Még így is úgy véli minden nyolcadik Fidesz–KDNP-szavazó, hogy a miniszternek le kellene mondania, az ellenzékieknek viszont 82 százaléka szerint lenne szükséges Varga távozása, de még a bizonytalanok csaknem 40 százaléka is lemondáspárti.

A válaszadók negyven százaléka, az ellenzékieknek pedig több mint háromnegyede szerint a kormányfő felelőssége is megállapítható, sőt még a fideszesek között is van 11 százalék, aki így vélekedik.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint nemcsak Völner érintett az ügyben a kormányzat legmagasabb szintjén, s csak 8 százalék zárta ki ennek lehetőségét mondván, az államtitkár magánakciójáról volt csak szó. Csak a válaszadók 14 százaléka szerint különleges eset Völneré, ennél három és félszer többen viszont úgy gondolják nem egyedi jelenség a korrupció az ország legfelső vezetésében.

A Völner-ügy kipattanásában csak a megkérdezettek 39 százaléka szerint játszhat valamekkora szerepet, hogy a független igazságszolgáltatás minden korrupciós üggyel szemben fellép, s válaszadók negyede szerint ez a valós oka az exállamtitkár meggyanúsításának. Ezzel szemben 31 százalék véli úgy, nem emiatt bukott le az igazságügyi miniszterhelyettes. A kormánypárti szavazók 35 százaléka szerint egyértelműen emiatt robbant ki az ügy, az ellenzékieknek viszont kevesebb, mint ötöde vélekedik így. A válaszadók csaknem fele szerint Völner bukásának sokkal inkább az a valódi oka, hogy a kormányzat legmagasabb szintjén döntöttek feláldozhatóságáról, s 36 százalék szerint egyértelműen emiatt került napvilágra az exállamtitkár korrupciós ügye. Ezzel szemben mindössze 15 százalék zárta ki ennek lehetőségét. A maffiaállami berendezkedésre utaló kormányzati döntésben az ellenzékiek csaknem kétharmada hisz, a Fidesz–KDNP-s szavazóknak viszont csak a 12 százaléka. A budapestiek csaknem fele véli, hogy a legfelsőbb szinten született döntés arról, hogy elengedik Völner kezét, a falusiak ennél optimistábbak, s csak harmaduk gondolja ezt. Azt, hogy a kormány legmagasabb szintjén nem tudtak Völner „tevékenységéről”, csak a válaszadók 15 százaléka hiszi, s figyelemre méltó, hogy még a kormánypárti szavazóknak is csak 17 százaléka gondolja úgy: a legfelsőbb vezetésnek fogalma sem volt az exállamtitkár korrupciós ügyéről.