Völner után menjen a főnöke is: Varga Judit lemondását követeli az ellenzék

Völner után menjen a főnöke is: Varga Judit lemondását követeli az ellenzék

Varga Judit (Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Államtitkári posztja után országgyűlési mandátumáról is le kell mondania a vesztegetéssel gyanúsított Völner Pálnak – követelték kedden egyhangúan az ellenzéki pártok, a Parlament előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon. Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd részéről azt hangsúlyozta, ellenzéki újságírók és közéleti szereplők helyett inkább a korrupt ügyekbe keveredő Völnert kellett volna lehallgatnia a titkosszolgálatoknak – vagyis azt a politikust, aki felettese, Varga Judit megbízásából jóváhagyta a lehallgatásokat.

Kocsis-Cake szerint a kedden kirobbanó botrányban Varga is rendkívül fontos szerepet játszik, hiszen már akkor Völnerre bízta a titkos megfigyelések engedélyezését, „amikor még azt sem tudta, hol a parlamenti vécé”. Hogy a Völner Pál ügyében zajló eljárást felgyorsítsa, Kocsis-Cake Olivio az országgyűlési mentelmi bizottság alelnökeként megsürgeti a bizottság összehívását is – a cél Völner mentelmi jogának felfüggesztése, mert enélkül büntetőeljárás sem indulhat a volt igazságügyi miniszter-helyettes ellen.

A felszólalók egyaránt felháborítónak nevezték Völner korrupciós ügyét, aki az ügyészség szerint alkalmanként 2–5 millió forintért intézett ügyeket, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökével összejátszva. A legtöbben ugyanakkor azt hangsúlyozták, Varga Juditnak is követnie kell helyettesét.  Varga felel ugyanis mindenért, ami az Igazságügyi Minisztériumban történik, ha korrupt államtitkárt nevez ki, az is az ő felelőssége – fejtegette Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője. Tompos Márton, a Momentum szóvivője szerint a miniszter alkalmatlanságát mutatja, ha nem tudott helyettese kenőpénzeiről, ha viszont tudott ezekről, akkor egyszerűen bűnrészes a korrupcióban. Ennél is tovább ment a DK-s Szakács László, aki egyenesen azt firtatta: mennyi kenőpénzt fogadhatott el helyettesétől Varga Judit.

Az ellenzéki képviselők komoly kockázatot láttak abban is, hogy a korrupciós ügyben gyanúsított Völner Pál saját hatáskörben engedélyezett titkosszolgálati lehallgatásokat. Ha a végrehajtóknak pár milliós szívességeket tett, honnan tudhatjuk, hogy kenőpénzért nem hagyott jóvá néhány megfigyelést? – vetette fel Szakács. Tompos pedig úgy fogalmazott, hogy a titkosszolgálatok mára a Fidesz játékszerévé váltak – ezt mutatja a Pegasus-botrány és Kövér László házelnök alig burkolt utasítása is az ellenzék megfigyelésére. Harangozó Tamás, az MSZP társelnöke szerint a mai nappal az Igazságügyi Minisztérium megszűnt létezni – és ez így is marad, amíg Varga Judit nem mond le posztjáról.

 Kedden derült ki, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítja Völner Pált, az igazságügyi miniszter helyettesét. Az ügyészség szerint Völner – aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben – rendszeresen elfogadott 2-5 millió forint értékben kenőpénzeket a végrehajtói kar elnökétől (azaz Schadl Györgytől), ennek fejében pedig bizonyos ügyek elintézését vállalta.

Hadházy Ákos független képviselő volt az, aki először beszámolt róla Facebook-oldalán, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség az MBVK elnöke ellen nyomoz, a gyanú pedig kormánytagot érintő hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása vagy befolyás vásárlása lehet.