Volt vezérkari főnök: nem volt jó ötlet katonatiszteket citálni az évértékelőre

Volt vezérkari főnök: nem volt jó ötlet katonatiszteket citálni az évértékelőre

Orbán Viktor katonatisztek társaságában 2010 február 16-án, a Vigadóban. (Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt szerencsés ötlet, hogy egyenruhában jelentek meg Orbán Viktor Várkertben tartott évértékelőjén a fegyveres testületek tagjai – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szenes Zoltán korábbi vezérkari főnök, aki szerint ezt valószínűleg a miniszterelnök is érezte, amikor arról beszélt, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek.

Felvetésünkre – hogy az átlagember az évértékelőt a Fidesz rendezvénynek tekinti, hiszen azt egy Fidesz-közeli szervezet, a Magyar Polgári Együttműködési Egyesület (PMEE) rendezte – elmondta, annál is inkább kényelmetlen ez a helyzet, mert nem légüres térben élünk.

„A magyar hagyományok szerint elvárható a fegyveres testületek tagjaitól, hogy se az egyik, se a másik oldalhoz ne legyenek közelebb"

– fogalmazott.

A beszédet követő felháborodás hatására a Honvédelmi Minisztérium a Népszava megkeresésére magyarázatul az írta, „ahogy miniszterelnök úr a beszédében hangsúlyozta is: »Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben«."

Nem győzi ismételni az M1 az Orbán évértékelőt | Magyar Hang

Miután vasárnap délután 3-tól a nézők megtekinthették Orbán Viktor teljes évértékelő beszédét élőben, először 18.20-tól ismételte meg azt teljes egészében az M1 - írja 444.hu. Alig valamivel több mint két óra múlva 20.40-kor Németh Balázs műsorvezető újabb ismétlést jelentett be a következő szavakkal: „Jön tehát a teljes beszéd".

A lap hozzáteszi, a tárca arra nem válaszolt, ki adott engedélyt a tiszteknek – a magyar haderő fővezérének és két alárendeltjének –, hogy egyenruhában megjelenjen a pártrendezvényen. Ahogy arra a kérdésükre sem reagált a tárca, hogy ilyen alapon a jövőben más „civil” rendezvényen is részt vesznek-e majd katonák mundérban. Netán a „civil találkozókon” való részvételről szóló miniszterelnöki felszólítás után Békemeneten is láthatjuk majd őket menetelni, ha úgy alakul.

Az ügyben Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is megszólalt, aki az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a rendezvényre a miniszterelnök hívta meg az egyenruhásokat. A rendezvény szervezőjét, a PMEE-t pedig valódi civil szervezetnek nevezte.