Von der Leyen: Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka legalább az első oltást megkapta

Von der Leyen: Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka legalább az első oltást megkapta

Farkas-Csamangó Ágnes orvos az oltásról tájékoztat egy fiatalt, mielőtt beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvalósult az Európai Unió azon célkitűzése, hogy az európai felnőtt lakosság 70 százaléka július végéig megkapja a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját – jelentette be az Európai Bizottság elnöke videóüzenetben kedden.

– Ma elértük ezt a célt – mondta Ursula von der Leyen, hozzátéve, hogy teljes védettséggel az európai felnőttek 57 százaléka rendelkezik. „Ezek az adatok Európát a világelsők közé sorolják” – emelte ki. Az MTI által is idézett Von der Leyen hangsúlyozta, az uniós vállalás teljesítését szolgáló oltási kampány sikeres volt, azonban az erőfeszítések nem enyhülhetnek, különösen a koronavírus újabb variánsainak megjelenése miatt.

– A delta variáns különösen veszélyes. Ezért arra szólítok fel mindenkit, akinek csak lehetősége van beoltatni magát, hogy vegye fel az oltást. Saját egészsége és mások védelme érdekében – mondta, hozzátéve, az Európai Unió továbbra is mindenki számára elegendő mennyiségű oltóanyagot biztosít.

Az Európai Bizottság eddig a Pfizer-BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

A hivatalos, kedden közzétett adatok szerint Magyarországon eddig 5 600 959 fő kapta már meg legalább az első koronavírussal szembeni oltását. Így a KSH által jelzett 9 730 772 fős teljes lakosságot tekintve nálunk 57,55 százalék kapta meg az első oltást.