Vona Gábor az ellenzékről: A meggyengültek kapaszkodtak egymásba

Vona Gábor az ellenzékről: A meggyengültek kapaszkodtak egymásba

Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét egyértelművé tette Vona Gábor, hogy nem különösebben rajong az összeállt ellenzékért. A Jobbik volt elnöke szerint, ha nyernek is 2022-ben, az nem rendszerváltozás lenne, hanem visszatérés a 2010 előtti rendszerhez.

– Nem az erősek szövetsége állt össze, hanem a meggyengültek kapaszkodtak egymásba. Talán kivétel a DK, amely egyedül várja kirobbanó formában a választást – így írt az ellenzéki összefogásról közösségi oldalán Vona Gábor. Az egykori pártelnök szerint saját teljesítményük alapján nem hozhatják el a kormányváltást, bár „még egy-két Szájer-féle botrány, és jöhet az O1G-kormány”.

A napi pártpolitikától visszavonult vlogger szerint azonban egy ellenzéki győzelem esetén sem lenne rendszerváltás, csupán visszatérés a 2010 előtti rendszerhez. Alkotmányos értelemben ez jobb lenne a mostaninál, de morálisan éppen ez a rendszer vezetett a kétharmados Fidesz-kormányhoz. – A Gyurcsány-éra nem ellenfele az Orbán-korszaknak, hanem teremtő oka – írta.

Valódi rendszerváltozást Vona Gábor szerint úgy lehet elérni, ha megelőzi egy társadalmi mentalitás-változás. Mint írta, nem elég Orbán Viktort és NER-t lecserélni, hanem azt kell lecserélni, megváltoztatni, ami az egészet létrehozta. Vagyis a törzsi gondolkodást, „az ebből következő és folyamatos hideg polgárháborút”, valamint az oldalak közötti hidak hiányát.

Az ellenzéki pártok – a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – múlt december végén jelentették be hivatalosan, hogy közös listával, közös egyéni jelöltekkel és közös programmal indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. Az elmúlt hónapokban megalkották, a pártvezetők pedig jóváhagyták azt a szavaik szerint „történelmi jelentőségű dokumentumot”, ami rögzíti a közös kormányzásuk alapelveit is.