Vörös riasztás: Csütörtökön 40, szombaton 41 fok is lehet

Vörös riasztás: Csütörtökön 40, szombaton 41 fok is lehet

Figyelmeztető előrejelzés csütörtökre (Forrás: HungaroMet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadfokú, azaz vörös riasztást adtak ki az ország területének majdnem kétharmadára, a legmagasabb hőmérséklet akár 40 fok is lehet – derül ki a HungaroMet tájékoztatásából. Ez azt is jelenti, hogy az év eddigi legforróbb napjai jönnek. A közzétett időjárástérkép szerint másodfokú, azaz narancs riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a többi megyére mind vörös riasztást adtak ki. Sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton.

A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet. Az ország nagyobb részén 29 fok körül vagy felett, az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Pénteken és szombaton még ennél is melegebbre számíthatunk. Vasárnap az előrejelzések szerint egy hidegfront érkezik, ami azonban csak pár fokkal veti vissza a mostani hőséget.