Washington Post: A magyar állam vehette meg a Pegasust

Washington Post: A magyar állam vehette meg a Pegasust

Mobiltelefonok (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány is vásárolt a Pegasusból – ezt a kémszoftvert gyártó izraeli cég, az NSO egykori alkalmazottja árulta el a Washington Postnak. A 24.hu vette észre az amerikai lap cikkét és annak legérdekesebb részét.

A lehallgatási botrány vasárnap robbant ki: a Direkt 36 írta meg, hogy tényfeltáró újságírókat, kormánykritikus üzletembereket és politikusokat, ügyvédeket is megfigyelhettek az izraeli cég Pegasus nevű kémszoftverével. Többek esetében be is bizonyosodott, hogy feltörték a telefonjaikat.

Habár az már a tényfeltáró cikkben is szerepelt, hogy a cég csak kormányoknak adja el a szoftvert, itthon ezt nem ismerték el hivatalosan.

Szijjártó Péter külügyminiszter például arról beszélt, hogy az általa felügyelt Információs Hivatal nem használja a szóban forgó szoftvert, és semmiféle megállapodást nem kötött az NSO-val. Pintér Sándor belügyminiszter a konkrét kérdésekre csak a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén válaszolna, ugyanakkor azt éppen a fideszesek miatt nem lehet összehívni. Mindenesetre azt kiemelte, hogy 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Varga Judit igazságügyi minisztert is kérdezték a témában, ám ő csak arról beszélt, hogy a titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától és ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélnie