WHO: Várni kellene a harmadik oltás beadásával

WHO: Várni kellene a harmadik oltás beadásával

Oltáshoz előkészített Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 8-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a fejlett világban már a harmadik oltás fontosságáról beszélnek, a szegényebb országokba az első vakcinák is alig jutottak el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezért egy ideig nem a harmadik oltásokra kellene koncentrálni ott, ahol az átoltottság jól halad, hanem arra, hogy legalább az első – majd a második – oltásokat minél több ember megkapja a világban. A Telex.hu a BBC alapján idézte a WHO-t vezető Tedrosz Gebrejeszuszt, aki szerint legalább a 10 százalékos átoltottságot el kell érni minden országban, márpedig a legszegényebbek ettől messze vannak: ezer lakosra csupán 15 adag vakcina jut.

„Megértem a kormányok igyekezetét, hogy megvédjék polgáraikat a delta variánstól. De nem fogadhatjuk el, hogy azok az országok, amelyek már így is az oltások nagy részét használták fel, még többet vegyenek igénybe” – mondta Gebrejeszusz.

A WHO már korábban is felhívta a figyelmet az oltások elosztásának aggasztó egyenetlenségére. Afrika egyik legnagyobb országa, a 87 milliós Kongói Demokratikus Köztársaság a lakosságnak még nem biztosított második oltást sem. A 270 milliós Indonéziában pedig a lakosság 7,9 százaléka kapta meg a második oltást.

 

Címkék: WHO, oltás