Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorításokra lenne szükség a koronavírus-járvány miatt – többek között erről beszélt az ATV Civil a pályán című műsorában Zacher Gábor. A toxikológus szerint a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon. 

„Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…” – Zacher Gábor szerint ilyen intézkedésekre lenne szükség a kormányzat részéről. Mint hozzátette, tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, az egyik oldalon a gazdaság, a másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. A szakember szerint Magyarországon szigorításokra lenne szükség.

„Én azt gondolom, a járványkezelés az egy szakmai, egészségügyi, szervezési, és szakmai kérdés, nem politikai kérdés, pont. – Ez ma politikai kérdés? – Én azt gondolom, hogy jelenleg ez politikai kérdés Magyarországon.” – jelentette ki Zacher.

Pusztai Erzsébet infektológus az ATV híradójának beszélt arról, miszerint érti, hogy a kormány „most nem ebben a nagyon kemény lezárásban gondolkodnak, de a járványvédelemnek működnie kellene”. Ugyanakkor botrányosnak nevezte, hogy szombat este nézők előtt tartották a Fradi-Újpest mérkőzést, miközben Európa-szerte zárt kapus meccsek zajlanak.

„Látható volt az összes képen, hogy egyáltalán nem érvényesült a maszk kötelező hordása, hiszen vagy orr alatt, vagy áll alatt, vagy egyáltalán nem hordták sokan a maszkot. Eközben ettek, szurkoltak, kiabáltak, én nagyon tartok tőle, hogy ennek – és nem ez az egyetlen futballmeccs – nagyon komoly következményei lesznek” – fejtette ki Pusztai.

Mint megírtuk, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a szombat esti Fradi-Újpest mérkőzésen maszk nélkül fotózkodott, és a Facebookra is feltette a képet. Miután a 444.hu ezt megírta, Farkas Örs eltüntette a képet, és újabb bejegyzésben azt írta: a meccs alatt az előírásoknak megfelelően rajta volt, ugyanakkor néhány fotó erejéig levette a maszkot, ami hiba volt.