Zacher Gábor: El kell felejteni az idei karácsonyt

Zacher Gábor: El kell felejteni az idei karácsonyt

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesújtó tapasztalatai vannak Zacher Gábornak, a koronavírusos betegek ellátásában részt vevő toxikológusnak a védekezést segítő óvintézkedések betartásáról. Így szerinte el kell felejteni az idei karácsonyt, azért, hogy jövőre majd lehessen. Erről az RTL Klub reggeli műsorában beszélt, ahol a koronavírus-járványról kérdezték az ismert orvost. Elmondása szerint azért kell elfelejteni az idei ünnepet, hogy ne arról szóljon, hogy azokat gyászoljuk, akik a védekezés miatt előírt szabályokra fittyet hányók miatt mentek el.

Tegnap este futás közben például a Vörösmarty téren tapasztalta, hogy egy 30-40 fős társaság közösen borozgatott, dohányzott maszk nélkül. Ezt helyteleníti, mert a szabályokat azért hozták, hogy azokat mindenki betartsa. Szerinte sokan nem fogják fel, hogy a vírus Damoklész kardjaként lebeg az emberek felett, és bárki megfertőződhet. Felidézte a lapunknak adott interjúban elmondottakat, miszerint akadt betege, akivel még kedélyesen beszélgetett, amikor bement hozzá, másfél órával később pedig már lélegeztetőgépre volt szüksége.

Noha Magyarországon még nem jutott be forgatócsoport covidos betegeket ellátó kórházba, de Zacher Gábor szerint erre lenne szükség ahhoz, hogy elhiggyék az emberek, milyen komoly betegséget okoz a koronavírus. Ami a kórházakban történik, annak megmutatása nem szenzációhajhászás lenne, hanem maga a valóság – magyarázta. Az orvosok azért nem isznak, hogy ne kelljen kijönniük pisilni – ismételte meg a korábban már hozott példáját az egyébként a hatvani Albert Schweitzer Kórházban dolgozó szakorvos.

Zacher szerint az orvosok is tanulják még mindig a koronavírus-megbetegedést. Ilyen világjárvánnyal még nem találkozott a modern orvostudomány.

A szakorvos arról is beszélt, hogy a lélegeztetőgépeket üzemeltető szakembergárda szűkössége jelentheti a járványkezelés gyenge pontját. Mint mondta, 650 ember van jelenleg lélegeztetőgépen. Ideális esetben két betegre egy szakképzett nővér kell jusson. Ez alsóhangon 300 nővért kell jelentsen egy műszakban csak a covidos betegeket ellátó osztályokon. – Én jobban hittem a miniszterelnöknek, amikor azt mondta, hogy 50-50 százalék az esélye, hogy nem dől be az egészségügyi ellátás – utalt Orbán Viktor korábbi szavaira Zacher. Hozzátette, azt felelőtlenségnek tartja, hogy nincs miért aggódnia senkinek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.