Zacher Gábor elárulta, miért magas a magyarok halálozási aránya a járványban

Zacher Gábor elárulta, miért magas a magyarok halálozási aránya a járványban

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos a Klubrádióban beszélt kórházi tapasztalatairól a negyedik hullám idején. A Portfolió szemléje alapján a hatvani kórház orvosa szerint az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet, most nem lát nagy válságot. Elmondása alapján ugyan nem vidáman és mosolyogva, de „a rendszer most működik”.

Úgy látja, vannak még kapacitások, nincsenek telt házak az intenzív osztályokon és a covid-osztályokon, ezért nem ért egyet azzal, amit Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő mondott, aki szerint már összeomlott az egészségügy. Nincs még akkora megterhelés, mint a harmadik hullám csúcsán, és remélik, nem is lesz.

Arról is beszélt, hogy ha csökkenő tendenciát látunk a statisztikában a lélegeztetett betegek számában, annak kisebb százaléka az, akit le lehet venni a lélegeztetőgépről, és nagyobb százalék az, akit sajnos elveszítenek.

A lélegeztetett betegek korábban jellemző 85-90 százalékos aránya kapcsán kifejtette: most egy kicsit jobb a helyzet, de „nem mondhatunk olyan eredményeket, hogy ez itt 40-50 százalékos”.

Mint beszámolt róla, náluk – ez „csak a kis kórházuk statisztikája” – a betegek körülbelül 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. A kétszer oltottak aránya 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták, így már nem nagyon számítanak védettnek. Ezek összecsengenek a MOK legutóbb gyűjtött adataival

A meghosszabbított oltási héttel szakmai szempontból nagyon egyetért, csak jó lett volna, ha nem november végén, hanem mondjuk szeptemberben elindítják. Sok embernek azért vélhetően nem ment olyan egyszerűen az internetes regisztráció, mint a tévéreklámban – fűzte hozzá.