Zacher Gábor: Fel kell fogni, ez a vírus, ez a helyzet nem vicc!

Zacher Gábor: Fel kell fogni, ez a vírus, ez a helyzet nem vicc!

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majd ha vége az egésznek, akkor derül ki, hogy mennyire becsülik meg az egészségügyi dolgozókat, miként viszonozzák ezt anyagilag is az illetékesek – erről is beszélt a Növekedés.hu-nak adott interjújában Zacher Gábor.

A jelenleg Hatvanban sürgősségi szakorvosként és mentősként dolgozó Zacher Gábor arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatti kapacitás most még megfelel a kihívásoknak. – Amennyiben nő a fertőzöttek száma, átcsoportosításra lehet szükség lesz, hiszen humánerőforrás tekintetében nem vagyunk „szupergazdagok” – mondta.

Úgy látta, hogy jelenleg van elegendő lélegeztetőgép és védőfelszerelés. Ez utóbbi azért is lényeges, hiszen elsődleges a frontvonalban dolgozók védelme. Ugyanis ha nő a betegszám, és tömegesen kiesnének a munkából, akkor az beláthatatlan következményű lenne.

– Nincs rá szó, hogy mennyire fontos a Maradj otthon! kampány. Nem haladhatja meg a betegek megjelenésének drasztikus száma az egészségügyi rendszer ellátóképességének a kapacitását – mondta Zacher Gábor. Szerinte meg kell nézni, mi történik New Yorkban, ahol összeomlik az ellátórendszer. Úgy látja, még mindig sokan vannak olyanok, akik ezt az egész történetet nem veszik komolyan.

– Fel kell fogni, ez a vírus, ez a helyzet nem vicc! Az otthonlét életet menthet. Ezért mondtam az előbb, az egészségügyi rendszert nem lehet erőn felül leterhelni. Az Egyesült Államokban van négy egyforma esélyű beteg és egy lélegeztető gép. Tessék megmondani, melyiket válasszam? Tudom, hogy mindez erkölcsileg és pszichésen is megterheli az embert. Ha a szabályokat nem tartjuk be, az egész ország láthatja majd a kárát ennek. Ne legyünk felelőtlenek. Csak eljut az üzenet egyszer – mondta.

Zacher Gábor kitért arra is, hogy az egészségügyben dolgozók megszállottan hajtanak. – Hogy utána ezt anyagilag miként viszonozzák az illetékesek, az a jövő zenéje – mondta. Nem most van itt a béralku ideje, majd ha vége az egésznek, akkor derül ki, hogy mennyire becsülik meg őket, amely nem feltétlen egyszeri juttatást jelent.