Zacher Gábor: vízkereszt után mutatkozik meg, mekkora járványt okoz az omikron Magyarországon

Zacher Gábor: vízkereszt után mutatkozik meg, mekkora járványt okoz az omikron Magyarországon

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre úgy tűnik, hogy az omikron nem okoz majd olyan súlyos megbetegedést, mint a delta variáns, mert ugyan a betegek száma jelentősen emelkedett az Egyesült Államokban, Izraelben, ahol az omikron terjed, de a súlyos betegek és a halottak száma nem emelkedett ugyanolyan arányban, mint a korábbi hullámok idején - erről beszélt az RTL reggeli műsorában Zacher Gábor toxikológus. A Portfolio szemléje szerint Zacher Gábor úgy gondolja, vízkereszt után néhány nappal derül majd ki, mit okoztak az újévi összejöveteklek a járvány dinamikájában.

Mint elmondta: egy makkegészséges, háromszor oltott embernek is lehetnek panaszai, enyhe, közepesen súlyos tünetei a betegségtől, de kicsi az esélye, hogy kórházba, lélegeztetőre kerül vagy bele is hal. Viszont akinek – akár a koránál fogva – több alapbetegsége is van, esetleg elhízott vagy más rizikófaktorokkal rendelkezik, az hiába kapja meg a három oltást, magasabb kockázattal néz szembe a betegséggel, nem beszélve a poszt-covidról (hosszú távú hatásokról).

Címkék: Zacher Gábor, omikron