Zalaegerszegi lélegeztetőgépek: A hibaüzenet után minden pácienst áthelyeztek egy másik gépre

Zalaegerszegi lélegeztetőgépek: A hibaüzenet után minden pácienst áthelyeztek egy másik gépre

A koronavírusteszthez szükséges mintavételhez készülődnek a Pécsi Tudományegyetem egyik mintavételi pontján, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Tüdőgyógyászati Szakrendelőjében, Zalaegerszegen 2020. május 13-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerte a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, hogy több lélegeztetőgép nem működött megfelelően – írja a Népszava, amely először adott hírt a problémáról. Mint a lap felidézi, a hibákat a zaleegerszegi kórház, a kormányzati tájékoztatási központ és az operatív törzs is igyekezett elhallgatni, kérdéseikre ugyanis nem válaszoltak. A hibákról szóló híreket végül az érintett készülékek kínai gyártója erősítette meg a Népszavának.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház végül pénteken közleményt juttatott el a megyei napilap online kiadásához, az erről szóló cikket pedig az MTI szemlézte. A közleményben a kórház elismerte a hibákat: „az említett korszerű lélegeztetőgép maga küld üzenetet, ha a működésében a legkisebb zavar is támad. Ennek is köszönhető, hogy a személyzet a pácienseket azonnal másik gépre helyezte. Egészségkárosodás, haláleset emiatt nem következett be.”

A kórház közölte azt is, hogy a lélegeztetett betegek ellátása garantáltan biztonságos, hatszor annyi lélegeztetőgép van az intézményben, mint amennyire jelenleg szükség van.