Leállnak az ünnepek alatt a független benzinkutak

Leállnak az ünnepek alatt a független benzinkutak

Benzinkút (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó, és azt támogató benzinkutak augusztus 19-20-án az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük – olvasható a Független Benzinkutak Szövetségének lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Indoklásképpen a kialakult ellátási hiányokat, a bizonytalanságokat és a ki nem fizetett anyagi támogatásokat hozzák fel, ezért kényszerülnek az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni.

A Független Benzinkutak Szövetségéhez többségében olyan kutak tartoznak, amelyeket kis, családi vállalkozások üzemeltetnek vidéken. A szervezet folyamatosan bővül, 2022. február 21-én alakult meg, és pár nap alatt közel 200 különböző üzemeltető jelentkezett soraiba – olvasható a szövetség honlapján.

A nagy láncokhoz tartozó kutakat nem érinti a fent bejelentett leállás.

Kedden derült ki, hogy elszámolási nehézség miatt már napok óta nem érkezett orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül (a szállítás csütörtökön újraindult), ekkor Bujdos Eszter, a a Holtankoljak.hu ügyvezetője azt mondta a Magyar Hangnak, hogy információi szerint egyre több helyen vannak ellátási problémák.

A szakértő már akkor arra a veszélyre is figyelmeztetett, hogy az üzemanyagokat érintő felvásárlási láz és pánik miatt a kis magánkutakon a Mol-tól vásárolt benzin és gázolaj akár már napokon belül elfogyhat. 

– Az egyetlen esély, hogy rövidtávon áthidalják a most is tragikus helyzetet a kutakon, a további stratégiai készletek felszabadítása vagy az ársapka eltörlése – fogalmazott Bujdos Eszter.