Závecz: 250 ezer támogatót veszített a Fidesz

Závecz: 250 ezer támogatót veszített a Fidesz

Kormányellenes tüntetés a Parlament előtt 2018. május 8-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Decemberhez képest három, novemberhez képest pedig már négy százalékpontot csökkent a Fidesz népszerűsége a választókorú népesség körében, de továbbra is igen jelentős a nagyobbik kormánypárt előnye az ellenzékhez képest – derül ki a Závecz Research januári felméréséből.

Úgy tűnik azonban, hogy a rabszolgatörvény elfogadása, az azt követő ellenzéki akciók, s az utcai tüntetések azért valamelyest megtépázták a kormány és a Fidesz népszerűségét, az ellenzéki pártok pedig javuló eredményeket mutatnak. Az adatok szerint az év első hónapjában a Fidesz népszerűsége a decemberi 35 százalékkal szemben 32 százalékon állt, ami azt jelenti, hogy körülbelül 250 ezer választópolgárral csökkent a kormánypárt tábora.

a Jobbik elindult felfelé, hiszen 9-ről 11 százalékra emelkedett elfogadottsága. Az MSZP és a DK maradt 7, illetve 5 százalékon, a Momentum 3-ról 4 százalékra emelkedett. A Kétfarkú Kutyapárt szintén egy százalékkal – 2-ről, 3 százalékra – növelte népszerűségét. Az LMP harmadik hónapja 3 százalékon áll, a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom pedig decemberhez hasonlóan 1-1 százalékon.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékon áll, a Jobbik 17 százalékig jutott, az MSZP pedig 12 százalékot ért el. Egy választás esetén biztosan az Országgyűlésbe jutó pártok sorát a DK zárja, 8 százalékos népszerűséggel. A Momentum az öt százalékos bejutási határon billeg, az LMP, a Párberszéd és a Mi Hazánk Mozgalom viszont biztosan elbukná a választást 4, 2 és 1 százalékos eredménnyel.

A Fidesz népszerűsége az aktív dolgozók körében 5, a 40 év alattiak között 7, a szakmunkások csoportjában 5, a diplomások körében pedig ismét csak 7 százalékponttal esett vissza. A fővárosban, a megyei jogú városokban és falvakban csökkent a párt népszerűsége 9, 5 és 4 százalékponttal. A Fidesz legfőbb szavazói bázisában, az alacsony iskolázottságúak, az idősek körében nemhogy csökkent volna, inkább 1-2 százalékkal emelkedett a nagyobbik kormánypárt népszerűsége.