Závecz: 700 ezer szavazót veszített nyáron a Fidesz

Závecz: 700 ezer szavazót veszített nyáron a Fidesz

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban a szavazásra jogosult népesség 46 százalékára, 3,7 millió választópolgárra számíthatott a Fidesz, azóta viszont sokan elfordultak a kormánypárttól, jelenleg 37 százalék sorakozik fel mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent – derül ki a Závecz Research szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu ismertetett. Ám a Fidesz visszaeséséből az ellenzék lényegesen nem tudott profitálni, a pártnélküliek lettek jóval többen: 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült a számuk.

Az ellenzék legerősebb pártja volt és maradt a Demokratikus Koalíció, májusban 9, most 10 százalékot ért el a teljes választói körben. Továbbra is erős a Mi Hazánk, tavasszal 5 százalékos volt, ezúttal 6 százalékon áll. A Momentum május óta tartja az 5, az MSZP a 4 százalékot. A Jobbik tábora egy hajszállal csökkent, 5-ről 4 százalékra. Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd támogatóinak aránya egyforma: 2-2 százalék. 

A nyáron 700 ezren elpártoltak a Fidesztől. Az első negyedévben a választókorú népesség 36-37 százaléka állt a párt mögött, május elejére 46 százalékra emelkedett az arányuk, mostanra viszont a korábbi szintre csökkent. A kormánypárttól elfordulók az átlagosnál jóval nagyobb arányban találhatók az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek körében: áprilisban még 50 százalékuk a Fidesz híve volt, jelenleg 34-35 százalékuk. Ugyancsak jelentős visszaesés tapasztalható a kis-közepes városokban és a falvakban: a májusi 50 illetve 54 százalékos Fidesz-tábor 35 illetve 39 százalékosra csökkent.

Májusban az alsó társadalmi osztályba tartozók 49 százaléka volt a Fidesz híve, ezúttal 34 százaléka. Hasonló mértékű a kormánypárt visszaesése az alsó középosztályban is: 48-ről 35 százalékra csökkent a tábor. A diplomások, a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élők, valamint magukat a felsőközép osztályba sorolók körében viszont nem csökkent a Fidesz tábora, igaz ezekben a csoportokban májusban az átlag alatti volt a támogatók aránya. A fenti módosulások következménye, hogy a kormánypárt támogatottsága szeptemberre kiegyenlítetté vált, a párt beágyazottsága szinte minden jelentős társadalmi csoportban ugyanolyan mértékű.

A Závecz megjegyzi, hogy a Fidesztől ugyan sokan eltávolodtak, de a pártnál maradók összességében aktívabbak, mint az ellenzék támogatói. Ennek köszönhető, hogy a biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában 52 százalékos aránnyal vezet a kormánypárt. A DK ebben a körben a második helyen áll 15, a Mi Hazánk a harmadikon 8 százalékkal. A Momentum 6 százalékos, az MSZP és a Jobbik 5-5, az LMP 3, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékos.

Május elején az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok a hazánkban, szeptemberben jóval többen, a lakosság 62 százaléka. A pozitív véleményt formálók aránya időközben 41 százalékról 31 százalékra csökkent. Az ellenzéki szavazók véleménye az ország jelenlegi helyzetéről elég egyértelmű, mindegyik párt támogatóinak legalább 90 százaléka kedvezőtlen folyamatokat érzékel. A pártnélküliek körében is a negatív értékelés a domináns – 71 százalékuknál; pozitívan 7 százalékuk nyilatkozott. A kormánypárti szavazók alapvetően elégedettek az országban zajló történésekkel (72 százalékuk így vélekedik), de 24 százalékuk szerint rosszul alakulnak hazánk ügyei – derül ki a kutatásból.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.