Závecz: jelenleg Jakab Péter a legnépszerűbb az ellenzéki pártok szavazói között

Závecz: jelenleg Jakab Péter a legnépszerűbb az ellenzéki pártok szavazói között

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a legnépszerűbb az eddig szóba került esetleges ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között a hat ellenzéki párt az előválasztáson részt venni szándékozó szavazói között – derül ki a Závecz Research március 1-11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felméréséből, tudta meg a Telex.

A kérdés úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”. Erre Jakab Péter (Jobbik) 30 százalékot kapott, Dobrev Klára (DK) 28-at, Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16-ot, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) pedig 5-öt.

Hozzátették, ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend: Jakab Péter (Jobbik) 19 százalék, Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15 százalék, Fekete-Győr András (Momentum) 9 százalék, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4 százalék.

Az elmúlt hetekben több közvélemény-kutatás is foglalkozott az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségével. Az IDEA Intézet február 22. és február 25. között arra jutott, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben (akik biztosan elmennének egy most esedékes előválasztásra, és nem a Mi Hazánk hívei) az öt lehetséges jelölt közül Dobrev Klára (DK) most 28, Jakab Péter (Jobbik) 27, míg Karácsony Gergely (P) 22 százalékot kapna. Tőlük elmaradva Márki-Zay Péterre 9, Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazna.

Az ellenzéki választók 90 százaléka szavazna a 2022-es választásokon az ellenzéki összefogásra, ha az előválasztást megnyerve Karácsony Gergely lenne Orbán Viktor kihívója – derült ki a Publicus Intézet március 10-én publikát felméréséből. Hozzátették. a bizonytalanok 45 százaléka is a Karácsony vezette ellenzéki szövetségre voksolna ekkor.

A Medián februárban arra jutott, hogy Karácsony Gergely vezet 39 százalékkal. Őt Jakab Péter (32 százalék), Dobrev Klára (25 százalék), Márki-Zay Péter (22 százalék), majd Fekete-Győr András (10 százalék) követte.