Zökkenőmentes a szakemberek átcsoportosítása a Szent László Kórházba

Zökkenőmentes a szakemberek átcsoportosítása a Szent László Kórházba

Koronavírus – Mentőautó 2020. március 25-én a Szent László Kórházánál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zökkenőmentes a szakemberek átcsoportosítása a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe (Szent László Kórházba) – hangzott el az MTI beszámolója szerint a köztévében. A műsorban ismertették, hogy a kórházban három intenzív részleget alakítottak át a koronavírusos betegek ápolására.

Bobek Ilona, az aneszteziológiai osztály főorvosa azt mondta az M1 stábjának, hogy a más kórházakból átcsoportosított szakembereket felkészítik, betanítják. A feladatokat úgy oldják meg, hogy egy tapasztalt és egy külsős szakembert párba állítanak.

Szarka Tibor, az infektológiai osztály vezető ápolója azt mondta, 180 ágyon kezelnek fertőzött betegeket, de egyre több pácienst hoznak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte, hogy szerdán több kórházból is orvosokat, szakápolókat vezényelt a járványügyi hatóság az elsődlegesen kijelölt intézményekbe a növekvő számú súlyos betegek kezelésére. Ez – mint megjegyezték – „természetesen azoktól a kórházaktól is alkalmazkodást igényel, amelyek biztosítják a plusz szakembereket, de a rendszerszintű vezénylés lényege az, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni az alapfeladataikat”.

Müller Cecília már beszámolt arról, hogy összesen 29 kórházat jelöltek ki a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, ők három részletben lépnek be az ellátásba. A kijelölés célja, hogy minden feltétel meglegyen a betegek ellátásához. Jelezte azt is, „természetesen” elkezdődtek az átvezénylések is azért, hogy a megfelelő ellátását megkapják a betegek.

A szombaton reggel közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 950 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 12 beteg. Jelenleg 17 248 aktív fertőzöttről tudni, 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. 

Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs szombati ülése után beszélt arról, hogy átnézték a védekezés állását, mindenki tudja, hogy a második hullám nagy lendülettel megindult Magyarországon is, a kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintik. A mai tájékoztatás szerint rendelkezésre áll a szükséges eszköz, személyi állomány és kórházi ágy is. Bár vannak „lezsírozott” járványkórház kapacitások is, ezek megnyitása most még nem szükséges.