Zsarolás, hatalmi taktikázás, „orbáni vezetési stílus”

Zsarolás, hatalmi taktikázás, „orbáni vezetési stílus”

Mirkóczki Ádám (Fotó: Mirkóczki Ádám Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eger az első olyan megyeszékhely – sőt, lényegében nagyváros –, ahol habár a tavaly őszi önkormányzati választáson többséget tudott szerezni az ellenzék, az azóta eltelt egy év alatt a koalíció belső viták miatt megbomlott. A hevesi megyeszékhelyen ez egyenesen oda vezetett, hogy a Mirkóczki Ádám polgármestert támogató frakcióból ketten kiléptek – a volt LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán –, így a városvezető mögötti közgyűlési többség is megszűnt. A távozók a polgármester „orbáni” vezetési stílusával indokolták lépésüket. Egyikük úgy fogalmazott, a polgármester „éppen olyan vezérközpontú rendszert épít ki, mint amilyet a Fidesz tart fenn országosan”.

Mirkózki Ádám ugyanakkor mást sejt a háttérben. – A Momentum most bizonyította teljes felelőtlenségét és alkalmatlanságát – ezt mondta a Magyar Hangnak a történtekről. Szavai szerint „nyilvánvalóan politikai szándékkal” rúgták fel egy megyeszékhely közgyűlési többségét, ráadásul Fekete-Győr András maga ismerte el, hogy az országos pártvezetés tudtával. A polgármester – ahogy fogalmazott – nem tudja az egészet másként értékelni, mint egy előre kitervelt akció. – A Momentum a 2022-es választások miatt zajló ellenzéki egyeztetéseken jobb pozícióba akar kerülni, ezért most Eger példáján bemutatták, hogy ők bármit megtesznek. Ez nem más, mint zsarolás, és most ennek esett áldozatául az egri közgyűlési többség – vélekedett.

Fekete-Győr András megkeresésünkre azt közölte, hogy a Momentum országos vezetése ha egyáltalán beleszól a helyi ügyekbe, azt csak mediálási és megoldáskeresési céllal teszi. – Minden magyar érdeke, hogy az önkormányzatokban lévő ellenzéki koalíciók jól működjenek. A fentről való, autoriter irányítás pedig nem a Momentum stílusa, lehet, érdemes lenne nem az elmúlt évtizedek tapasztalataiból kiindulni – fűzte hozzá.

A pártelnök arról is beszélt, hogy Eger és Göd – ahol a momentumos polgármester veszett össze a képviselőkkel – mindössze két nem jó példa az amúgy több mint száz helyen alapvetően sikeresen és jól együttműködő ellenzéki közös vezetésre. Hozzátette még azt is, hogy a Momentum elnökeként teljes mértékben kiáll képviselői felszólalásai vagy felállása mellett, ha „olyan vezetéssel kellene, hogy együttműködjenek, amely nem a demokratikus működést, nem a képviselők bevonását tekinti fő működési elvnek”.

Mirkóczki Ádám egyébként attól nem tart, hogy a közgyűlési többség elvesztése miatt nehéz helyzetbe kerülne, és esetleg egyes döntéseket ne tudna elfogadtatni. Azzal érvelt, hogy kizárólag Eger érdekét szolgáló javaslatokat visz a közgyűlés elé, ha pedig azt valaki leszavazza, csak dacból teheti. Ilyen esetben pedig „gondoskodni fog” arról, hogy a kiszavazók „viseljék a felelősséget”, és tudatja minden egrivel, hogy mi is történt. Az „orbáni” vezetési stílusáról szóló megjegyzés kapcsán azt elismerte, hogy a tavaszi veszélyhelyzet idején valóban előfordult, hogy nem kellő mélységben tájékoztatta a frakciót az egy személyben meghozott döntéseiről, de az akkor vélt vagy valós sérelmeket már kibeszélték.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/47. számában jelent meg november 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/47. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.