Zsarolási ügyben lehet érintett a kólabojkottal elhíresült fideszes politikus

Zsarolási ügyben lehet érintett a kólabojkottal elhíresült fideszes politikus

Boldog István (Fotó: Facebook/ Boldog István hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú választókerületében, vagyis a fideszes Boldog István körzetében – adta hírül Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki Csányi Tamás jobbikos képviselővel együtt tartott kedden sajtótájékoztatót.

Boldog István – akinek neve a Coca-Cola-botrányból lehet ismerős, a fideszes politikus bojkottálta az üdítőital márkát, mert azt melegekkel reklámozzák – hivatalosan még nem gyanúsított, hiszen ehhez fel kellene függeszteni a mentelmi jogát, de Hadházy Ákos informátorai szerint egyértelműen róla van szó: lényegében megzsarolta a választókerületének polgármestereit, hogy csak az kaphat támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), aki hajlandó az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat. 

Boldog István: Több Romantikus Erőszakot, kevesebb Pride-ot! | Magyar Hang

Tegyenek meg mindent, hogy a Pride felvonulást ne lehessen nyilvánosan megtartani - követelte csütörtökön a Parlamentben a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Boldog István. A felszólalásban, amit a 444 vett észre, a politikus arról beszélt, szerinte hogyan lehetne „gyermekeinket a szexuális és egyéb aberráltságoktól" megvédeni.

A képviselő megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészséget, van-e olyan eljárás, amely a választókerület érinti, korrupciós bűncselekmény gyanúja merült fel és országgyűlési képviselő is érintett. Meglepő módon Polt Péter legfőbb ügyész válaszolt, és szűkszavúan, de elismerte, hogy a megadott adatok alapján „jelenleg van beazonosítható, ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy”. 

Más forrásból Hadházy Ákos úgy tudja, hogy Boldog István még 2017-ben rendelte magához Kétpóra – ennek a községnek volt korábban polgármestere – a településvezetőket, és adta ki az utasítást nekik. Volt, aki húzódozott, mire a képviselő utasítást adott a lejáratására. A képviselő szerint ez a módszer különösen figyelemre méltó most, nem sokkal az önkormányzati választások előtt: jól mutatja, hogy a Fidesz hogyan zsarolja a kistelepülések polgármestereit.

Bár örülök, hogy egyáltalán elindult egy ilyen eljárás, nincsenek jó tapasztalataim az ügyészség nyomozásaival kapcsolatban: húzzák-halasztják, ameddig csak lehet, néha pedig egészen képtelen indoklásokkal zárnak le egyértelmű bűnügyeket” – mondta Hadházy Ákos, aki szerint ezért kellene Magyarországnak is csatlakoznia az Európai Ügyészséghez.

A nyilvánosan elérhető adatok is megerősítik, hogy a 4. választókerület TOP-os közbeszerzéseivel több probléma is akad. Tucatnyi közbeszerzést nyert például a jászkiséri székhelyű Profiter Machine Kft., amely 2017 májusig teljesen más néven, Székesfehérvárron és elektronikai profillel működött. 2016-ban még alig több, mint 6 millió forint bevétele volt. 2017-ben aztán megvette egy Farkas Tünde nevű jászberényi nő (jelenleg már a testvére a tulajdonos), aki átnevezte, mire a bevétel 2018-ban már 343 millió forint lett.

A Profiter Machine Kft. – egyetlen kivétellel – minden, közbeszerzésen elnyert munkáját a 4. számú választókerülethez tartozó településeken, főleg Kétpón, Mezőtúron és Kunszentmártonban végezhette. Farkas Tündének volt korábban egy másik, ma már törölt cége, amelynek székhelye véletlenül éppen az alig több mint 600 lelkes Kétpón volt. Nehezen elképzelhető tehát, hogy nem ismerik egymást Boldog képviselő úrral.

Az általában nyilvános felhívás közzétételen nélkül, meghívásos rendszerben lebonyolított közbeszerzéseken többször is a Profiter Machine Kft. „vetélytársa” volt a szolnoki székhelyű Akviron Kft., amely maga is elnyert több TOP-os közbeszerzést, főleg Mezőtúron. Ez a cég mérnöki tanácsadóként 2017 előtt is működött, de a TOP-pályázatokon már kivitelezésekért indult. A bevétele korábban kicsivel százmillió forint felett volt, tavaly viszont hirtelen 483 millióra ugrott. 

„Nagyon várom, hogy Boldog István magyarázatot adjon azokra a kérdésekre, amelyek itt felmerülnek” – mondta Hadházy Ákos, aki tisztában van vele, hogy jogi lépésekkel fogják fenyegetni. Arra kérte Boldog Istvánt, hogy a feljelentés mellé polgári pert is indítson ellene, hiszen magánvádas ügyekben nem függesztik fel a képviselők mentelmi jogát. Egy polgári perben viszont lenne rá lehetőség, hogy mihamarabb minél több kiderüljön a történtekről.