Zsiday: Orbán célja a részleges nyájimmunitás elérése lehet

Zsiday: Orbán célja a részleges nyájimmunitás elérése lehet

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor  félrekezeli a vírusválságot, miközben csak arról van szó, hogy nem feltétlenül arra optimalizál, hogy kevesen haljanak meg. Mint politikus, a fő célja a hatalomban maradás, ahhoz pedig a kulcs a gazdaság életben tartása, és a járvány mielőbbi magunk mögött tudása. Ezért nincsenek valós korlátozások – írja blogjában Zsiday Viktor befektetési tanácsadó.

Az elemző úgy számol, hogy amennyiben a lakosság 30 százaléka kapja el a vírust, és a megbetegedettek kevesebb, mint fél százaléka hal meg, akkor a teljes lakosság 0,1-0,15 százaléka, azaz hozzávetőlegesen 10-15000 ember halhat meg a betegségben. A jelenlegi fertőzési ütemet nézve ez januárra bekövetkezik. Ez az ára a vírussal szembeni részleges nyájimmunitásnak. Természetesen lett volna másik út, ahogy azt Kína, Dél-Korea vagy Tajvan megmutatta, de ez a nyugati világban nem jött össze. Zsiday hozzáteszi azonban, szűk az ösvény, így előfordulhat, hogy a kórházi ellátás összeomlik, ami a jelenlegi folyamatokat tekintve nem zárható ki.

A jelen helyzetben tehát azt valószínűsíthető, hogy nem tévedés, hanem a terv része az, hogy nincs valódi szigorítás (persze ha nagy pánik lesz, akkor kikényszerítheti a lakosság akár 1-2 nap alatt is), a cél ugyanis az, hogy (elsősorban a fiatalabbak) jelentősebb része kapja el gyorsan a betegséget, és alakítsuk ki a részleges nyájimmunitást.

A jelenlegi folyamatok mellett Magyarországon a vírus november-decemberben tetőzik, és január végére lecsengőbe kerülhet, ezután pedig elkezdődhet a gazdaság talpraállása. Utána tavasszal folyamatos lazítások lesznek, nyár elejére pedig már majdnem teljesen visszaállhat minden a régi kerékvágásba, ami lehetővé teszi, hogy jó esetben újabb gazdasági fellendülés alakuljon ki 2022 elejére, pont a választásokra. Tavasztól-nyártól már jöhet az oltás is.

„Ha tehát a választásra optimalizálunk, akkor a gazdaság gyors talpraállására kell lőni, ehhez pedig az kell, hogy 3 millió magyar gyorsan átessen a betegségen. Ez a terv, és valószínűleg működni is fog, mivel a halálozásokból, és terjedési ütemből visszaszámolva 1 millió valós fertőzött már most is megvan idehaza, november végére pedig 2 millió felett lehetünk – írja a szakértő.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése és tetőzése november-decemberben, majd lecsengése januártól, és a gazdaság talpraállásának megkezdődése ezután. Az ára 10000 magyar – zárja a bejegyzést Zsiday.