Zuhannak a lakásbérleti díjak a fővárosban, és nem tudni mikor áll meg a folyamat

Zuhannak a lakásbérleti díjak a fővárosban, és nem tudni mikor áll meg a folyamat

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen, több mint tizedével – 10,2 százalékkal – estek a fővárosban a lakásbérleti díjak augusztusban az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, de országosan is 6,4 százalékkal olcsóbban lehet  ingatlant bérelni – olvasható az ingatlan.com friss elemzésében. A díjak az ország nagyobbik felében estek, így Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon 3 százalékkal, a dél-dunántúli térségben pedig 0,8 százalékkal kell kevesebbet fizetni a lakhatásért. Ezzel szemben a Közép-Dunántúlon 0,2 százalékos emelkedést mértek, az észak-magyarországi albérletekért pedig 2,4 százalékkal többet kellett adni.

Ahogy azt a Magyar Hang korábban is megírta, a visszaesés elsősorban a koronavírus-járványnak, illetve a pandémia gazdasági hatásainak köszönhető. Ahogy a mostani közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője fogalmaz, az albérletpiacot a járvány miatti gazdasági bizonytalanság határozza meg, a tulajdonosok kénytelenek voltak engedni a díjakból. A legújabb adatok szerint a folyamat tartósnak látszik, és a bizonytalan kilátások miatt nem tudni, meddig tart a díjak csökkenése.

A díjak esése a főváros frekventált belső kerületeiben volt leglátványosabb, a KSH–ingatlan.com lakbérindex itt 12,7 százalékos esést mutat. Az ötödik, hatodik és hetedik kerületek kiugróran magas bérleti díjainak látványos esése többek között annak tudható be, hogy a lakáshotel piac bedőlése, valamint az egyetemi oktatás átalakulása miatt jelentősen megnőtt a bérlőre váró lakások száma. 

Balogh László szerint a fővárosban a jelenlegi 140 ezer forintos átlagos lakásbérleti díj a három évvel ezelőtti állapotokat idézi, hiszen utoljára 2017-ben lehetett ennyiért lakást bérelni Budapesten. Szeptember végén legdrágább városrészek közé tartozó V. kerületben 180 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a XIII. kerületben pedig 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. A legolcsóbb a viszonylag szűk kínálattal rendelkező XXIII. kerület, ahol az átlagos díj 100 ezer forint.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.