Hol eddzen a sportnemzet?

Hol eddzen a sportnemzet?

Evezősök a Dunán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sportnemzet vagyunk – hallhattuk többször Orbán Viktor miniszterelnöktől, és nyomában a kormánymédia is unásig ismétli a tételt, különösen most, a kiváló olimpiai szereplést követő hetekben. A magyar versenysport eredményeit aligha kérdőjelezné meg bárki is, a felkészítésre és létesítményfejlesztésre fordított állami támogatás mértékét, és a finanszírozási rendszer átláthatatlanságát annál inkább. A szabadidő- és tömegsport támogatására ráadásul a kormány az élsportnak juttatott összegnek töredékét fordítja csupán, az egészséges életmód így az egyéni elhatározáson túl elsősorban a lokális lehetőségeken múlik. Megnéztük, mire számíthat az, aki Budán mozgatná meg a sportnemzethez illő izmait.

– Zöldövezet vagyunk, sokan jönnek hozzánk kirándulni, a főváros más részeiről és az agglomerációból is, a természetjárás az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység a kerületben – fogalmazott a Budai Hangnak Varga Előd Bendegúz II. kerületi alpolgármester. Kifejtette, az önkormányzat két sporttelepet is üzemeltet: a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot, Hidegkúton, illetve a Panoráma Sportközpontot, Felhévízen. Mindkét helyszínen kiemelt figyelmet fordítanak a labdarúgás utánpótlás-nevelésre, előbbi a Hidegkút SC, utóbbi pedig a II. Kerület Utánpótlás FC otthona.

A kerületi sportegyesületek részére az önkormányzat pályázati alapú működési támogatást biztosít, az olimpiai sportágat űző, utánpótláskorú kerületi gyermekek és fiatalok számára pedig megalapították a Hajós Alfréd Sportösztöndíjat, amelynek keretében a 10-14 éves, illetve a 15-19 éves korosztályban is 6-6 tehetség részére biztosítanak évi 200 ezer forintot. A díjazottakról olimpiai bajnokokból álló szakmai zsűri dönt: Risztov Éva, Darnyi Tamás, Szilágyi Áron, Knoch Viktor és Varga Dániel.

És ha már bajnokok: a II. kerület több kiváló sportolóval büszkélkedhet, sokan még ma is erősen kötődnek a városrészhez. Szilágyi Áron, az immár háromszoros olimpiai bajnok kardvívó is a kerület lakója, és ott is edz, a Vasas pasaréti termében. Tokiói győzelmét követően a kerület díszpolgárává választotta történelmi diadalt aratott vívót.

Varga Előd Bendegúz elárulta, a kerület nagy hangsúlyt fektet a vízi sportokra is. – Budapest a vizek városa, ennek megfelelően mi is számos uszoda és fürdőt működik a kerületben – fogalmazott. Az önkormányzat által fenntartott létesítmény egyelőre a kívánt funkciójában nem elérhető. A kerület előző vezetése által beígért, 7 milliárd forintból megvalósított, és a 2019-es önkormányzati választások előtt gyorsan átadott Gyarmati Dezső Uszoda nagymedencéje ugyanis használhatatlan. Kiderült, a burkolat beázik, és az alatta lévő helyiség plafonja is berepedezett.

– Több peres eljárás is folyik az ügyben, amelyek a jelenlegi állapot felelősét igyekeznek megállapítani – mondta Varga Előd Bendegúz. – Bízunk benne, hogy már ősszel el tudjuk végezni az ideiglenes javítási munkákat, így a jogerős bírósági döntés előtt ismét használatba lehetne venni a nagymedencét. A perek lezárultát követően pedig a végleges helyreállításra is sor kerül.

Óbuda-Békásmegyer is kedvelt célpont a kirándulók körében, de a kerületben körülbelül harminc fitnesz park is található, közülük is kiemelkedik a Gladiátor park, amely teljes szabadidős aktivitásra nyújt lehetőséget. – Rengetegen kerékpároznak, több helyen lehet teniszezni, gördeszkázni, kosarazni vagy focizni is. Arról nem is beszélve, hogy Óbudán működik az ország egyik baseball sportegyesülete is – mondta el a Budai Hangnak Halmai Róbert, a kerület sport- és kulturális élet szervezéséért felelős önkormányzati cég, az Esernyős Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Óbuda a vizes sportok széles skáláját kínálja az érdeklődőknek, akár a szabadidősport, akár az élsport tekintetében. – A Római-parton több evezős sportegyesület is működik, amelyek a versenyszerű sportolás mellett az evezéssel ismerkedőket is örömmel fogadják akár egy kajakozásra, kenuzásra, akár más evezésre. Rendkívül izgalmas élmény az Óbudai Sportegyesület vízitúra és természetjáró szakosztály által készített római kori gálya, amit bárki ki tud próbálni. Halmai Róbert hangsúlyozta, a III. kerületi lakosok fizikai és mentális egészségének megőrzése kiemelten fontos számukra.

– Ezért az aktív és egészséges életmód népszerűsítése és megerősítése céljából programokkal, sőt az önkormányzat pályázattal is igyekszik ösztönözni az itt élők körében a sport- és szabadidős tevékenységek megvalósulását, aktivitásuk, egészségi állapotuk, életminőségük javulását, személyes jellegű szociális, közösségi kapcsolataik megerősítését. A kerületnek több sportegyesülettel van megállapodása. A támogatás egyik legfontosabb formája az, hogy a kerületi tulajdonú, vagy a kerület kezelésében lévő sportcélú létesítményeket biztosítja a versenysportra. Ilyen megállapodást kötött nemrég Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Pénzügyőr Sportegyesülettel evezős sportokra. Az Óbudai Kaszások kosárlabda-egyesület pedig több mint tíz helyszínen, köztük a III. kerület számos iskolájában tart edzéseket a gyerekeknek. Az 1993-ban alapított egyesület létszáma mára elérte a 400 főt.

– Kis kerület vagyunk, de a méretünkhöz képest kimondottan jól állunk a sportolási lehetőségek terén – fogalmazott a Budai Hangnak Gelencsér Ferenc budavári alpolgármester. – Aki aktív kikapcsolódásra vágyik, vagy az egészsége megőrzése érdekében mozogna, számos lehetőség közül választhat. Több helyen találhatók fitneszparkok a kerületben: a Vérmezőn, a Naphegyen, a Tabánban és a Bécsi kapu közelében fekvő Európa Ligetben. A Tabánban trambulint és bokszzsákot is kihelyeztek, az Európa Ligetben pedig előre foglalható focipályák várják a sportolni vágyókat – sorolta Gelencsér Ferenc.

A tabáni szabadidő parkot, amely a 2019-es Budapest Európa Sportfővárosa program keretében készült el, tavaly augusztusban adták át. A beruházás részeként a fent említetteken túl multifunkciós sportpálya, automatizált illemhely és ivókút is került a területre, megújult a játszótér, a közvilágítás, és még egy Miyawaki-erdőt is ültettek, 40 négyzetméteren csaknem 120 növény került egymás mellé. Az önkormányzat legnagyobb sportlétesítménye a Czakó Utcai Sport- és Szabadidőközpont. A kéthektáros terület a környékbeli lakók mellett az iskolák igényeit is kiszolgálja, sokan járnak ide tornaórát tartani, de sportnapoknak és egyéb rendezvényeknek is otthon ad, és itt fogadják a kerületi tanulókat a nyári napközis táborban. Emellett számos foglalkozás várja az érdeklődőket: sok egyéb mellett jóga, zsírégető tréning, szenior egészségmegőrző tánc vagy éppen ovis tánc.
Gelencsér Ferenc hangsúlyozta, a létesítmény futballpályája egyelőre nem szabványméretű, de az önkormányzat tervezi ennek átalakítását, hogy élsportra is használható legyen.

A Czakó utcai központ szomszédságában épült fel az Oxygen Wellness, amely a kerület előző vezetésének ígérete szerint tanmedencével várta volna a budavári diákokat, ám végül a politikai és gazdasági elit kedvelt találkozóhelye lett – Bár az Oxygén Wellness egy nagyon szűk réteg számára megfizethető, az intézményt örököltük a kerület előző vezetéstől, a szerződések felmondásával sem az önkormányzat, sem a lakók nem járnának jól.

A sportközpont egyébként a megállapodás értelmében telente jégpályát alakít ki a Czakó utcai teniszpályákon. Ez mindenki számára előnyös kezdeményezés, az önkormányzat ugyanakkor a későbbiekben a Vérmezőre költöztetné át a korcsolyapályát. Gelencsér Ferenc hozzátette, a Vérmező is kedvelt célpont a sportolni vágyók, és a közeli iskolák számára, a sétányokat borító gyöngykavics azonban nem a legbarátságosabb megoldás a futóknak, ezért a kerület rekortán futókört alakítana ki a területen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/38. számában, a Budai Hang című mellékletben jelent meg, szeptember 17-én.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.