„A kávéházak pedig már megfizethetetlenek számukra”

„A kávéházak pedig már megfizethetetlenek számukra”

Nappali: a beszélgetésre van a legnagyobb igény (Forrás: Marczibányi Téri Művelődési Központ/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyedül élek, nincs közvetlen családom. Ha most nem jöttem volna ide, a Nappaliba, otthon ülnék egész nap. Itt társaságban vagyok, beszélgetek, keresztrejtvényt fejtek. És a rezsiköltségeken is spórolok közben – Éva több mint négy évtizede II. kerületi lakos, mégis csak most talált rá az idén ötvenéves Marczibányi Téri Művelődési Központra (Marczi).

A városrész első adventvasárnapi ünnepségén találkozott Krausz Katalinnal, a Marczi egyik programszervezőjével, tőle hallott a Nappaliról. – A rezsiköltségek drasztikus emelkedésekor merült fel az ötlet: segíteni kellene azoknak, akiknek télen nehézséget okoz kifűteni a lakásukat vagy egyszerűen társaságra vágynak. Sok önkormányzat a kulturális létesítmények bezárásával próbálja csökkenteni a kiadásokat, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester viszont úgy döntött, mi inkább nyitni fogunk – meséli el a Marczi Nappali történetének kezdetét Krausz Katalin. Így került sor arra, hogy a művelődési központban megnyissanak egy helyiséget elsősorban a helyi nyugdíjasok számára, bár mint Katalin elmondta, korosztálytól függetlenül mindenkit szeretettel várnak. – Ígérgetni mindenki tud, de azt szeretem, hogy ebben a kerületben meg is valósulnak a jó ötletek – említette ottjártunkkor Éva.

A Nappalit a művelődési központ munkatársai rendezték be elsősorban az előadásokon használt kellékekkel. Kényelmes kanapé, fotel, hangulatos teasarok, folyóiratok, keresztrejtvények, társasjátékok várják a kerületi lakosokat. – A berendezésen kívül itt minden felajánlásból érkezett. Novemberben megjelentettük a közösségi oldalunkon, hogy nyitunk és onnantól özönlöttek a segítő szándékú felajánlások. Volt, aki újságokat, könyveket, társasjátékokat hozott, egy úr tíz kiló piros almát ajánlott fel. A teasarokban a ropogtatnivalók, édességek, teák is az adományozóink ajándékai. Egy másik kerületi lakosunk tájékoztató szórólapokkal érkezett, mint mondta, szívügye, hogy tudatosítsuk az idősebb emberekben: kit engedjenek be a lakásukba, milyen veszélyekre figyeljenek – sorolja Katalin.

De nem csak tárgyi felajánlások érkeztek, kerületi művészek jelentkeztek, hogy szívesen beszélgetnének az érdeklődőkkel a színházi életről, programszervezők képzéseket, közéleti szereplők előadások megtartását ajánlották. És amint Ari Zsófi a közművelődési ügyvezető a Budai Hangnak elmondta, mindez szinte nem is került pénzébe az önkormányzatnak. – A termet egyébként is fűtöttük volna, a nagylelkű segítőinknek köszönhetően a mi feladatunk csupán a beérkező tárgyi és programfelajánlások koordinálása. Az adventre tekintettel vettünk ugyan pár dekorációs elemet, hogy otthonosabb legyen a Nappali, de igazi hangulattal az ide érkező vendégeink töltik majd meg a teret.

Ahogy Krausz Katalin említi, érdeklődőkből nincs is hiány: rögtön nyitáskor bejelentkezett egy nyugdíjas baráti kör, akik azóta minden héten itt bridzseznek. Ha valaki csatlakozna hozzájuk, bárkit szívesen befogadnak, tanítanak. Egy másik, nyugdíjaspedagógus-közösség eddig baráti összejöveteleik számára keresett megfelelő helyiséget – sikertelenül. – Könyvtárakba, olvasótermekbe beszélgetni, társasozni nem mehetnek, a kávéházak pedig már megfizethetetlenek számukra – magyarázza Katalin. A Nappaliban ők is második otthonra találtak.

De sokakat összehozott a „nagyikockák” horgolása is. – November 21-én indult a kezdeményezés a Generációk hobbiköre, a Fonalgerillák és számos önkéntes bevonásával, hogy közel 1000 darab horgolt négyzet készüljön el. Egészen december 5-éig horgoltak szorgalmasan a Nappali lelkes résztvevői is, sőt volt, aki nyugdíjas mozgássérült ismerősének is vitt haza fonalat, hogy besegítsen – mondja lelkesen Katalin. Az összefogásnak látványos eredménye született: a napokban elkészült valamennyi szükséges „nagyikocka” és ezekből a művelődési központ bejáratánál összeállt egy négy méter magas, színpompás, horgolt karácsonyfa. – Fontosak és sokakat bevonzanak a programok, de úgy látom, a legnagyobb igény mégis a beszélgetésre van. Tegnap itt járt egy idős úr, hosszú évek óta magányosan él, hálás volt, hogy meghallgattuk. Sokan csak azt szeretnék, hogy valakivel megoszthassák örömüket, bánatukat, társaságra leljenek. Ezt itt megtalálják – Ari Zsófi a szerint az ötlet olyannyira bevált, hogy számos más önkormányzat is érdeklődik a részletek felől. A Marczi Nappali február végéig, a fűtési szezonban biztosan üzemel majd, mindennap 9 és 15 óra között látogatható, de a nagy sikerre tekintettel nem kizárt, hogy jövő télen újra megnyitják.

Óbuda is igyekszik az egyre nehezedő megélhetési körülmények között segíteni lakóit. Már szeptemberben besegítettek, akkor az első osztályba menő kisdiákok számára állítottak össze egy kezdő iskolai csomagot. Ősszel kedvezményes alma- és burgonyavásárt hirdettek a rászorulóknak, az óvodai dolgozók önkormányzati támogatását pedig felemelték húszezer forintra. A pedagógusokat sem hagyják magukra: a polgári engedetlenségben részt vevők számára megtérítik kiesett bérüket.

Azt a III. kerületben is érzékelik: a többséget a megnövekedett áram-és fűtésszámlák hozzák nehéz helyzetbe. Hogyan nyújt az önkormányzat segítő kezet? Kedvezményes LED égő vásárlási lehetőséggel a villanyszámla összegén segítenek spórolni, a téli rezsitámogatással pedig november és március között havonta tízezer forinttal enyhítik a rászoruló lakosok rezsiterheit. A Turgonyi Dániel alpolgármester által kidolgozott mentőöv jelentősen kiegészíti a fővárosi rezsitámogatást.

Azoknak is segítenek, akik fával fűtenek, az óbudai önkormányzat a kerület fáinak ápolása során keletkezett faanyagot a rászoruló családoknak juttatják el, így a fahulladék hasznosításával egyúttal a pazarlást is csökkentik.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/51. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg december 16-án.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.