Akadozik az Egészséges Budapest program

Akadozik az Egészséges Budapest program

Új háziorvosi rendelő a Vízivárosban (Fotó: másodikkerület.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt években súlyos hiányosságok pótlását szolgáló és már csak ezért is jelentősnek számító egészségügyi fejlesztések történtek a budai kerületekben, több száz millió forint értékben. A kormány korábbi ígérete szerint lesz pénz a folytatásra, ám 2022-ben még nem született döntés a további szükséges fejlesztések állami finanszírozásáról – tudtuk meg az I., a II., és a III. kerületi önkormányzatok illetékeseitől.

A kormány és a főváros még 2019-ben egyezett meg arról, hogy a központi költségvetés 2020–2024 között évi 10 milliárd forinttal, tehát összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit az Egészséges Budapest program (EBP) keretén belül. Ezt a pénzt rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni. A főváros a zömében halaszthatatlan fejlesztések legalább részbeni állami finanszírozásáért cserébe vállalta, hogy támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését. Ám miután a főváros tavaly belengette a vb megvétózását, a kormány egyértelművé tette, hogy nemcsak a jövőbeni folyósítások hiúsulhatnak meg, hanem az addig kifizetett milliárdokat is visszakövetelik, „a polgárjog szabályai szerint”. Az ügy végül rendeződött – nem lesz vétó, lesz pénz –, de az EBP-vel kapcsolatos bizonytalanságot életben tartotta, hogy míg 2020-ban már februárban megkapták a kerületek a pénzt, addig az eseménydúsra sikeredett 2021-es évben csak novemberben folyósított kormány. Idén pedig egyelőre még nem érkezett meg a támogatás. 

De nézzük, mit köszönhetnek eddig az EBP-nek, és mit remélhetnek a jövőben az I., a II. és a III. kerület lakói. Szász Zsombor, a Budavári Önkormányzat közpolitikai koordinátora elmondta, a kerület az Egészséges Budapest Program keretében 2021-ben átadta az újonnan készült Attila úti rendelőt, illetve 617 millió forintból felújították a Csalogány utcai rendelőintézetet, amelyet idén januárban vehettek birtokba az orvosok és a páciensek. A forrásból a fűtésrendszert, a vizesblokkokat és a világítástechnikai berendezéseket sikerült korszerűsíteni, illetve a korábbi öt helyett hat praxis fogadja a betegeket. Szász elmondása szerint az idén is pályáznak pénzre, hiszen több rendelőt is fel kellene újítani, döntés azonban még nem született.

A II. Kerületi Önkormányzat közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója, Gyülvészi András arról tájékoztatta lapunkat, hogy tavalyelőtt félmilliárd, tavaly pedig 150 millió forintban részesültek. Előbbi összegből egy sor kisebb rendelő felújítását, korszerűsítését, akadálymentesítését végezték el – egyebek között a Fazekas, az Ady Endre, a Lotz Károly, a Csatárka, a Fillér, és a Komjádi Béla utcákban –, míg a 150 milliós forrásból eszközbeszerzéseket finanszíroztak. Az idei évben a Kapás Utcai Rendelőintézet felújítása élvezne prioritást, ám ennek támogatásáról nem született döntés.

Szintén zajlanak nagyobb fejlesztések a III. kerületben, ám a pohár inkább csak félig van teli. Mint azt Czékó Gábor, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunk megkeresésére elmondta, a Vörösvári úti és a Csobánka téri rendelőintézet felújítására 2018-ban megítéltek 5,15 milliárd forint fejlesztési forrást, amely önkormányzati önerővel együtt közel 5,6 milliárd forintot jelentett. A beruházás előkészítéseként megrendelték a tervezési szolgáltatás, ennek összértéke több százmillió forintot tett ki, ám 2020 decembere végén 3,5 milliárddal csökkentette a támogatást a kormány, így újra kellett gondolni a fejlesztést. A csökkentett mértékű támogatás (1,67 milliárd forint) révén a fejlesztési programból kikerült a Csobánka téri telephely felújítása, a megmaradó összeg a Vörösvári úti rendelőintézet felújítását, illetve orvosi eszközök beszerzését fedezte.

A támogatás csökkentésével elmaradtak a kerületi szakellátás hatékonyságát növelő beruházások, az önkormányzat bízik abban, hogy a megmaradó támogatásból olyan fejlesztés valósul meg, amely hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez és érdemben javítja a betegkomfortot. Mindemellett eszközbeszerzésre 2018-ban és 2020-ban összesen 367 millió forint támogatás érkezett.

Óbuda-Békásmegyer 2021 júliusában 1,25 milliárd forintot nyert el további egészségügyi fejlesztésekre. A támogatási szerződést novemberben kötötték és a pénz is megérkezett. A kerület ebből a forrásból egy gyermekszakrendelőt kíván létrehozni. Mint Czékó Gábor közölte, a kivitelezés heteken belül megkezdődhet, ám az építőanyagok árának változása, valamint a forint árfolyamának romlása drágíthatja a fejlesztést.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/12. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg március 18-án.