Van, hogy frekventált közparkban rakják le az illegális hulladékot

Van, hogy frekventált közparkban rakják le az illegális hulladékot

Kukaürítés Budapesten (Fotó: FKF/Dobak Judit Piroska)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába közmondásosan jó környékek, a budai kerületek is küzdenek az illegális hulladéklerakás problémájával, amely ellen különféle módszereket vetnek be. A legújabb trend a szelektív köztéri szemetes lehet, ám ennek sikeréhez szemléletformálásra is szükség lesz. 

Ahogy sok más terület a fővárosi kétszintű önkormányzati rendszerben, a hulladékkezelés is összetett kérdés Budapesten: még két, véletlenszerűen kiválasztott városi kuka háttere sem feltétlenül azonos. Tartozhatnak egyik vagy másik kerületi önkormányzathoz, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez (FKF), de olyan harmadik szereplőhöz is, mint a budai Vár területét felügyelő Várkapitányság, vagy akár egy gyorsétterem. 

Idén elsősorban a fővárosi fenntartású zöld színű köztéri kukákról szóltak a hírek, miután az FKF bejelentette: a kormányzati elvonások miatt költségcsökkentésre kényszerül, a köztisztasági feladatokra is kevesebb pénz jut, ezért a szemetesek harmadát, mintegy 3000 darabot leszerelnek. A megcsappant kukaszámhoz a kerületi önkormányzatoknak is alkalmazkodnia kell – mivel ők is jelentős számú utcai szemetest tartanak fent, megpróbálhatják úgy csoportosítani ezeket, hogy azzal lehetőleg kezeljék a hiányt.

Óbudán és Békásmegyeren Rácz Ferenc, az önkormányzat Biztonságszervezési és Üzemeltetési Főosztályának vezetője elmondása szerint 50–100 fővárosi kukával lett kevesebb. – Fel kellett mérnünk az edényeink kihasználtságát, hogy az önkormányzat kevésbé használt kukáit áthelyezzük forgalmasabb helyekre, de így is érződik a hiány. A pandémia alatt egy gyorsétteremlánccal is sikerült megállapodni, hogy nagyobb köztéri edényeket helyezzen ki, amelyeket mi ürítünk – számolt be Rácz Ferenc a Budai Hangnak. 

Az eldobált utcai szemét éves mennyisége azonos nagyságrendű azzal, amit az utcai szemetesekből szállítanak el, mindkettő 3000 köbméter felett van. Az utcai szemét szaporodásában a hulladékot széthordó madarak is szerepet játszanak, ezért egyre több önkormányzat gondol arra, hogy fedeles kukákkal pótolja a kifutó darabokat. A III. kerület saját fejlesztésű szél- és madárbiztos edényeket tervezett, amelyek a gyermekbarát arculat miatt is sikert arattak, de a főosztályvezető elmondta, a kormányzati elvonásokat követő megszorítások miatt egyelőre fel kellett függeszteni az újabb darabok kihelyezését. 

Fedeles kukákkal a madarak ellen 

Madárbiztos megoldásokra nemcsak Óbudán, hanem az I. kerületben is gondolni kellett. Varga Dánielnek, a Polgári Válasz önkormányzati képviselőjének ismerős a parkokban „garázdálkodó” madarak problémája. A tavasszal kihelyezett több mint hatvan új szeméttárolójuk már fedeles modell. De ennél is lényegesebb, hogy szelektív kukákról van szó: műanyag, papír, fém- és vegyeshulladék-tárolóval. Mivel az új edények nem 35, hanem 75 literesek, a képviselő úgy véli, képesek pótolni a leszerelt fővárosi kukákat. 

– Ilyen nagy számban az I. kerület helyezett ki a fővárosban elsőként szelektív gyűjtésre alkalmas utcai szemeteseket – hívta fel a figyelmet Varga Dániel, ugyanakkor azt is hozzátette: ősztől edukációs kampányt szerveznek, mert a kezdeti tapasztalatok alapján sokszor nem oda való hulladék landolt a gyűjtőkben. – Még az FKF szelektív gyűjtőibe is negyven százalékban olyan hulladék kerül, amelyet nem lehet újrahasznosítani. Egy közparkban sincs ez másképp – mondta a képviselő.

Illegális hulladék

A II. kerületben, a legfrekventáltabb közterületeken folyamatosan szerelik fel a szelektív utcai szemétgyűjtőket, hosszabb távú tervük pedig egy hulladékudvar létrehozása intézményi vagy külterületen – ennek helyét még keresik. Őrsi Gergely polgármester elmondta: mindenképpen szükség lenne rá, mert a II. kerület azon kevés kerületek egyike, ahol nincs hulladékudvar – összesen 17 ilyen létesítmény működik Budapesten.

Az illegális hulladéklerakás a II. kerületben is probléma, elsősorban a zöldövezetekben – Idén több tonna illegálisan elszórt szemetet szedtünk össze egy civil program keretében. Húsz–harminc éve ott heverő hulladékot is találtunk – számolt be a polgármester. A probléma kezelésére a zöldterületeken mezőőri szolgáltatást, Hidegkúton lovas polgárőrséget állítottak fel, a szelektív gyűjtőszigetek környékét pedig bekamerázták. Őrsi Gergely elmondása szerint ez a megoldás bevált: amióta kamerarendszer működik, visszaszorulóban van az illegális szemétlerakás. 

Óbudán az illegális hulladék egyre beljebb lopózik. – Korábban inkább a külterületen volt jellemző, hogy építési hulladékot raktak le, mára viszont frekventált közterületeken is megjelent a szemét – hangsúlyozta Rácz Ferenc. – A felújítások száma megugrott, és sok vállalkozónak nincs kapacitása a törmelék és egyéb anyagok elszállítására. 21 ezer köbméter hulladékot gyűjtünk össze évente, ez nagyjából egy lomtalanítás mennyiségének felel meg – érzékeltette a probléma méretét a főosztályvezető. 

– Amikor átvettük a kerület vezetését, mi is azt gondoltuk, hogy a Budavár kevéssé érintett, de sajnos elég gyakori, hogy illegálisan lerakott szeméttel, például gumihulladékkal találkozunk a közparkokban, vagy a szelektív gyűjtőszigetek környékén – árulta el Varga Dániel. – Ezért is állítottunk fel egy takarító brigádot, és a kamerahálózat bővítését is kezdeményeztük a szelektív szigetek környékén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/34. számában, a Budai Hang mellékletében jelent meg, augusztus 19-én.