Hurrá, nyaral a kerület!

Hurrá, nyaral a kerület!

Balatoni nyár (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nyaralás, akkor Balaton: a budai önkormányzatoknak is a magyar tengernél van a legtöbb üdülője, de a Velencei-tónál, és a Dunánál is található önkormányzati ingatlan, sőt hegyi menedékház és budapesti szálláshely is akad az I., II. és III. kerület portfóliójában. Sok hely gyerektáborként működik, néhányban pedig önkormányzati dolgozók pihenhetnek, de egyes létesítményekben a kerületi családok is kedvezményes nyaraláshoz juthatnak.

Bár a megszorítások és az infláció is jelentős pénzügyi gondokat okoz az önkormányzatoknak, az I., a II. és a III. kerület sem számolt be arról, hogy a gazdasági problémák miatt az önkormányzati üdülők értékesítését terveznék. A kérdés azért is merülhet fel, mert nagy értékű ingatlanokról van szó, elsősorban a balatoni üdülők esetében.

Idén nem csak a közelgő nyaralás juthat az eszünkbe az önkormányzati üdülőkről, hanem a menekültválság is: van olyan budai önkormányzat, amely ukrán menekülteket helyezett el a rendelkezésre álló szálláshelyek egy részén. Az üdülők nagy része amúgy gyerekcsoportok, nyugdíjasok, rászorulók és önkormányzati dolgozók nyaralását biztosítja, de most több ilyen létesítmény menekültek elhelyezésére szolgál. Óbuda a római-parti apartmanházát, Budavár a 60 férőhelyes horányi üdülőt engedte át az Ukrajnából érkezett rászorulóknak. 

Olyan budai önkormányzat is van, amely egészen új, 2018-ban emelt, ráadásul saját stranddal rendelkező épület tulajdonosa: a II. kerület két balatonfenyvesi táborának egyikéről van szó, amely idén elnyerte az Év Balatoni Háza díjat középület kategóriában. – Saját partszakasza van, 40 férőhelyes ebédlővel, füves udvarral, sportpályával és nyitott pingpongozóval, ahol kedves személyzet és jó hangulat várja a táborozókat – írta az önkormányzat az üdülő adottságairól.

Idén először a gyerektáborok által nem kihasznált időszakokban kedvezményes nyaralási lehetőséget biztosítanak a Balatonnál és a Velencei-tónál II. kerületi nyugdíjasok és rászorulók számára. Ennek érdekében fejlesztéseket is végrehajtottak két létesítményük, a balatonfenyvesi és a velencei üdülő fűtését is kialakították, illetve beüzemelték a korábban nem működő fűtést, hogy elő-és utószezonban is használhatóak legyenek az épületek. Az önkormányzatnak egy régebbi ingatlana is van Balatonfenyvesen, a kettő együtt több mint 150 gyermeket tud fogadni, és 92 férőhelyes a velencei épületük is. Az önkormányzati dolgozóknak a jóval kisebb kapacitású, 22 fő befogadására alkalmas balatonmáriafürdői családi szálláshelyen van lehetőségük a pihenésre.

A Budavári Önkormányzat még májusban írt ki pályázatot kedvezményes zamárdi üdülésre, ami azóta lezárult: legalább egy éve a kerületben élő családok jelentkezhettek rá jövedelmi korlát mellett, a nagycsaládosoknak külön pályázati lehetőséget biztosítottak – Ezen kívül a teljes nyári szezon be van osztva kerületi idősek, a kerületben dolgozók, köztisztviselők, iskolai csoportok nyaralásaival – írta a Budai Hangnak az önkormányzat a 80 férőhelyes szálláshelyről. Pályázatot írtak ki kerületiek nyári táborainak megszervezésére is. A 20 millió forintos keretből a kerületi családoknak szerettek volna segíteni a szünidei gyerekfelügyeletben, különös tekintettel az általános iskolai tanulókra és az önkormányzat intézményeiben dolgozók gyermekeire.

Óbuda „üdülőtérképe” nemcsak azért érdekes, mert a Budai-hegység kevés megmaradt turistaházának egyike, a Csúcshegyi menedékház tulajdonosa az önkormányzat, hanem mert a Balatonon is egy legendás, ma már több generáció számára emlékezetes üdülő, a sóstói tábor is az övék. A létesítmény a méretével is kiemelkedik a mezőnyből: a fa- és kőházak, illetve sátrak több száz gyermek befogadására alkalmasak. – A helyi iskolák gyermekcsoportjai minden évben 6–8 turnusban töltik meg a tábor teljes területét. Az ő részükre sokféle programmal készülnek tanáraik és cégünk is. A másik nagyobb csoport az óbudai nyugdíjasoké, akik általában augusztusban három turnusban töltik meg a tábor területén található motel épületét. Emellett természetesen önkormányzati cégek, óbudai civil szervezetek is igénybe veszik a tábor szolgáltatásait – írta a táborokat üzemeltető önkormányzati cég, az Esernyős Nonprofit Kft. – Óbuda elkötelezett amellett, hogy táborát és szálláshelyeit saját maga üzemeltesse gazdasági társaságán keresztül. Az értékesítés, bérbeadás még ötlet szintjén sem merült fel – tették hozzá.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/25. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg június 17-én.