Két láb, négy láb, hat láb

Két láb, négy láb, hat láb

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki kutyás, az kinn van, lenn van, ott van; nem benn, nem fenn, nem sehol. A kutyás mindig lát, mindig hall valamit, mindig tapasztal, a kutyással mindig történik valami. A kutyás egy pillanatra sem téveszti szem, ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog – írja Bächer Iván Hatlábú című novelláskötetében. Kutyásnak lenni valóban életforma, de a gazdák sokszor megfeledkeznek azokról, akik valamilyen okból nem szeretik vagy tartanak a négylábúaktól.

A biztonság, a védelem, a tudatos ellátás és minőségi mozgásidő mind feltételei a felelős kutyatartásnak, de ugyanilyen elengedhetetlen a társadalmi együttélés kölcsönösen kötelező szabályainak betartása is, hisz csak így lehet megteremteni a konfliktusmentes párbeszédet a kutyások és nem kutyások között. Ha az ebek megfelelő módon vannak megmozgatva, illetve mindezt olyan helyen tehetik meg, ahol kényelmesen el tudnak különülni a nem kutyásoktól, akkor máris kevesebb a probléma két csoport között. A jelenlegi szabályozás értelmében a kutyafuttatókon kívül minden esetben pórázon kell sétáltatni a kutyát, ezt azonban sok gazda nem tartja be, az esetleges konfliktusok pedig akár (emberi) sérüléssel is járhatnak. A gazdák sokszor ilyenkor szembesülnek a vonatkozó jogszabályokkal.

Mindez azonban nem mentesít a következmények alól, ráadásul a szabályszegéseket az állatvédelmi jogszabályok szerint magas bírsággal szankcionálják. Az elmúlt évtizedben ugyan megfigyelhető bizonyos fokú szemléletváltás, de még így is rengeteg a tennivaló a kutyatartás edukációjával kapcsolatban. 

Az I. kerületben hivatalosan 800 ebet regisztráltak, de a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. Jelentős zöldterülettel rendelkezik a kerület: a Tabán és a Vérmező mellett a Vár alatt a Vízivárosban, a Gellérthegy oldalán találhatóak kutyafuttatók. Ezek között több a nyílt terep, ahol a gazdiknak elővigyázatosnak kell lennie, hogy a kutyák rohangálása, játéka ne okozzon problémát mások számára. Külön besorolás alá esik a Tóth Árpád sétány, amely csak este nyolc órától minősül kutyafuttatónak, de sokan egyáltalán nem veszik figyelembe ezt az előírást, és napszaktól függetlenül póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat, ami számos konfliktust eredményez.

Az önkormányzat minden évben egyeztet a kutyásokkal, a legutóbbi fórumon a pórázon történő és a póráz nélküli sétáltatás problémáját vitatták meg a helyi lakosok – gazdák és nem kutyások – jelenlétében. A megfelelő sétáltatás mellett szintén alapvető elvárás, hogy a kutyatartók szedjék fel a hátrahagyott ürüléket a kedvencük után. Bár vannak változások az elmúlt évekhez képest, de még mindig problémát okoz a kutyapiszok, pedig a kerületben mintegy 100–110 erre a célra kijelölt szemetes található, amelyekhez ingyenes zacskót is elhelyeznek.

Több összetartó kutyás közösség van a kerületben, az ő bevonásukkal szeretne az önkormányzat megoldást találni a felmerülő problémákra, mivel úgy látják, ezek a szerveződések hatékonyabban működnek önszabályozó módon. Ők tudják igazán, hogy milyen változásokra lenne szükség például az infrastrukturális kérdéseket illetően. Ha van forrás a fejlesztésekre, akkor a helyi kutyásokat bevonva közösségi tervezéssel szeretné a kerület megvalósítani a terveket.

Nemrég a Tabán, illetve a Vérmező is kerületi fenntartásba került, ezek ugyanis korábban a főváros hatáskörébe tartoztak. Az önkormányzat tervei szerint a jövőben a közterület-felügyelet hatékonyabban ellenőrizné a kutyásokat ezeken a helyszíneken, adott esetben bírság kiszabásával lépnének fel a szabálytalankodókkal szemben.

A II. kerületben a legutóbbi felmérések szerint 13 500 kutya van, ami a városrész méretéhez képest is igen nagy szám. Az önkormányzat épp ezért megpróbál minden lehetséges helyen jól felszerelt – itatókkal, játékokkal ellátott – futtatókat kialakítani, hogy az ebek ne zavarják a sétálókat, viszont megfelelően le lehessen őket mozgatni. Találni ilyen helyeket a Rózsadombon, a Vérhalom téren, a Hűvösvölgyi úton az Akadémiánál, a Pasaréti téren, a Csalogány utcánál, de a tervek szerint a Csalit-Csatárka Szabadidőparkban, illetve a József-hegyi kilátó parkjánál is létesítenek majd futtatót. Az újonnan telepített kutyaürülék-gyűjtő edények helyét is a lakosság bevonásával jelölték ki, így immár 128 speciálisan kialakított eszköz áll a gazdák rendelkezésére.

A felelős állattartási szemlélet kialakítása érdekében idén nyáron is egynapos képzést tartottak az önkormányzat szervezésében. A „Tanuld, hogy taníthasd!” elnevezésű ingyenes programon szakképzett trénerek, állatorvos és kutyakozmetikus segítségével bővíthették az ismereteiket a kutyatulajdonosok, de ugyanígy szerveznek találkozókat a gazdáknak és a nem kutyásoknak, hogy elsimítsák az esetleges ellentéteket.

A kerületi kutyások nagy része betartja az előírásokat, a külsőbb területeken viszont még mindig sokan sétáltatják szabadon, póráz nélkül a kutyájukat olyan részen, ahol ez nem megengedett. Pedig erre kifejezetten fontos odafigyelni, mivel az utóbbi időben a vadállatok – rókák, vaddisznók – egyre közelebb költöznek a lakott területhez, így a kutyák is nagyobb veszélynek lehetnek kitéve.

Igen aktív kutyás élet zajlik Óbuda-Békásmegyeren is, ahol több mint húszezer kutya él. Az Óbudai Kutyás Egyesület, amely a Hajógyári Kutyások Facebook-csoportjából nőtte ki magát, szorosan együttműködik a kerület vezetésével azért, hogy minél békésebben éljenek egymás mellett a kutyások és nem kutyások. Etikett táblákat telepítenek a futtatókba, illetve folyamatosan tartják a kapcsolatot a kerületi kutyás csoportokkal.

Hathatós munkájuknak köszönhetően sikerült elérni, hogy 2019 tavasza óta hivatalosan is póráz nélkül lehessen kutyát sétáltatni a Hajógyári-szigeten, betartva a felelős gazdák etikettjét. Figyelni kell például arra, hogy a kutyák ne zavarják a pihenőket és a kisgyerekeket, a tüzelő szukákat egy külön nekik fenntartott helyen lehet csak sétáltatni, azokat a kutyákat pedig, akik sárga szalagot viselnek, jobb inkább elkerülni. Ez jelzi ugyanis, hogy a gazdája inkább egyedül sétáltatná a társaságban esetleg problémássá váló állatot.

De fejlesztések során is figyelmet fordít a kerület az egyesület javaslataira. A Zab utcai és a Városfalnál lévő területnél ezért is építettek ki zsilipes beengedő rendszert, ami segíti az újonnan érkező kutyák összeismerkedését. Szintén az egyesület közreműködésével alakították ki a Táncsics park új kutyafuttatóját is, az itteni létesítményt azonban még nem próbálhatták ki a négylábúak, csak a park teljes területének átadása után, 2022 tavaszán vehetik azt birtokba. A futtatóban ügyességi játékokat és itatót is elhelyeztek, Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertészének iránymutatásai alapján pedig kutyabarát növényeket telepítettek a területre. Arra is figyelnek a kerületben, hogy a nyári kánikulában legyen elegendő árnyék a kutyáknak, legutóbb például az Őszike utcai futtatóban telepítettek fákat.

Az Óbudai Kutyás Egyesület nagy figyelmet fordít rá, hogy a járvány sújtott helyzetben sem hagyják magára azokat a lakosokat, akik betegség vagy karantén miatt nem hagyhatták el az otthonukat. Jelenleg is érdemes követni a Facebook-csoportjukat, ott ugyanis minden hasznos információt közzétesznek, és az Óbudán élők közül bárki felajánlhatja itt a segítségét a rászoruló állattartóknak, akik szintén jelezhetik, ha problémájuk akad.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/47. számában, annak is a Budai Hang mellékeltében jelent meg november 19-én.