Kicsavart villanykörték és rezsitámogatás Óbudán

Kicsavart villanykörték és rezsitámogatás Óbudán

Távhővezeték a III. kerületben (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlanul érte az önkormányzatokat, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 1-jétől kikerültek a kedvezményes, egyetemes energiaszolgáltatásból. Ennek értelmében a villamos energia ára a korábbi, kilowattonkénti 36-ról 400-500 forintra emelkedik, míg a gáz köbméteréért 150 helyett 600 forintot kell fizetniük. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt az önkormányzatok több szolgáltatást, intézményt kénytelenek bezárni, mert nincs fedezet a költségvetésükben a nagyobb kiadásokra.

Az energiaválság Óbuda-Békásmegyert is nehéz helyzetbe hozta. Amíg a kerületi intézmények – többek között az óvodák, könyvtárak és az Óbudai Kulturális Központ helyszínei – 2022-re tervezett rezsije 415,7 millió forint, a megemelt árakkal számolva 2023-ra ez már 2,69 milliárd forint lehet. Az Önkormányzati Hivatal idei 68,2 millió forintos energiaszámlája a következő évben elérheti a 400,6 millió forintot is, de ha a távhő alapdíját időközben megemelik, akkor ez az összeg még tovább nőhet. Mint azt az önkormányzattól megtudtuk, a helyzet megoldása érdekében több elemből álló költségcsökkentést terveznek. A fűtési szezonban a kerület több kulturális intézménye hosszabb időre bezárhat – arról azonban még nincs információ, hogy melyek ezek, és mettől meddig szünetelne a működésük. Erről minden intézmény a következő hetekben egyedileg hoz döntést.

Szintén lesz téli szünet az önkormányzat épületében, amely december 23. és január 8. között zárva tart, ebben az időszakban a fűtés csak alapszinten működik majd. A kerület tervei között szerepel továbbá a többféle munkarend kialakítása, adott esetben a home office ismételt bevezetése a január– februári időszakra, de erről még nem született hivatalos döntés. A költségcsökkentő intézkedések részeként egyes intézményekben a villanykörtéket energiatakarékosra cserélik, és van, ahol minden második körtét kicsavarják, hogy így spóroljanak a villanyszámlán. Egyes önkormányzati épületekben pedig egyáltalán nem fognak majd fűteni.

– A kormányzat okozta rezsiválság és az elképesztően nagy infláció, valamint a forint mélyrepülése beláthatatlan következményekkel fog járni a lakosság számára. Főleg, hogy ez a három hatás egyszerre érint majd mindenkit. Még csak megjósolni sem tudjuk, hogy ez mit fog okozni, de jelentős elszegényedés várható. Az biztos, hogy kerületben minimálisan tízezer körüli azoknak a száma, akik a legveszélyeztetettebbek, akiknek a jövedelme annyira alacsony, hogy súlyos problémákkal, megélhetési gondokkal érkező tél elé néznek – írta lapunk megkeresésére a III. kerületi önkormányzat.

Ezért is indították el október elején az önkormányzat a téli rezsitámogatási programját, amely márciusig havi tízezer forint juttatást nyújt a rászorulóknak. A támogatást azok az egyedül élő személyek vehetik igénybe, akiknek a jövedelme nem haladja meg a havi 140 ezer forintot, a nem egyedül élő személyek esetében akkor van erre mód, ha az egy főre jutó jövedelem nem több 120 ezer forintnál, illetve az ingó és ingatlan tulajdon esetén a vagyon értéke nem haladja meg a kétmillió forintot. Eddig több mint kétszázan adták be a kérvényt, de a múlt hét óta már körülbelül napi ötven igény érkezik a rászorulóktól. Emellett évente egy alkalommal, legfeljebb 28 500 forintos rezsitámogatásban részesülhetnek azok a harmadik kerületi háztartások jövedelemhatártól függetlenül, akik nem tudják kifizetni a rezsijüket.

Az óbudai mellett a rászorulók igénybe vehetik a főváros lakásrezsi-támogatását is, mely szintén októbertől igényelhető. Havi négyezer, azaz évi 48 ezer forintos támogatást igényelhetnek a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek, akiknek a nyugdíja vagy ellátásának havi összege alacsonyabb, mint százezer forint. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban vagy nyugdíjban részesülő budapestiek havi kétezer forint, azaz, évi 24 ezer forint támogatásra jogosultak. A főváros a távhőszolgáltatási, valamint a víz-, csatorna és szemétszállítási díjtámogatás mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is biztosít, havi 2000-2000 forint összegben.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/43. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg október 21-én.