Kiszabadult a karanténból a Sziget

Kiszabadult a karanténból a Sziget

Két év után újra lesz Sziget (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint félmillióan érkezhetnek idén a „szabadság szigetére”, amit 2019 után rendeznek meg újra. A látogatókat a dráguló jegy- és bérletárak sem ijesztették el.

Két év „covidkarantén” után ismét teljes gőzzel düböröghet a Sziget Fesztivál: a szervezők augusztus 10-15. között több telt házas nappal is számolnak az elővételes jegyeladási adatok alapján. A fesztiválozók buliéhségét mutatja, hogy közülük sokan nem is mondták le 2020-ben megvásárolt jegyeiket, inkább megvárták a járvány lecsengését, és rengetegen vettek több napra szóló belépőt is – tudta meg a Budai Hang. Hogy végül hányan látogathatnak el a rendezvényre, azt kérdésünkre a Sziget sajtóirodája sem tudta megbecsülni. Ám várhatóan idén is több mint félmillió vendég érkezhet a rendezvényre a világ közel száz országából, hogy meghallgassák a fesztivál fellépőit, köztük a Kings of Leon, Dua Lipa és az Arctic Monkeys, valamint Justin Bieber nagyszínpados koncertjét. (Bár utóbbi egy vírusfertőzés miatt sorra mondja le fellépéseit.)

Mindez borítékolhatóan megnövekedett forgalommal jár majd a Hajógyári-sziget környékén, a szervezők azonban már most több módszerrel próbálják enyhíteni a tumultust. Ennek része, hogy a Budapest-kártyát (Budapest Card) megvásárló látogatókat különbusszal szállítják a fesztiválra, valamint a szervezők – a BKV és a BKK bevonásával – hajójáratot biztosítanak a bulizóknak. Gyorsítják a beléptetést is a rendezvényre: a beléptető rendszer a K-híd belső, a sziget felőli oldalára kerül át, így a várakozók rövidebb ideig tartják fent a közlekedőket. Emellett „minden lehetséges felületen felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy ne autóval jöjjenek, hanem a közösségi közlekedést használják” – írta lapunknak a fesztivál sajtóosztálya.

A Sziget kapcsán visszatérő panasz a zajártalom, melyet főleg a III. kerületi lakók szenvednek el. Emlékezetes, hogy az utolsó rendezvény után az akkor még Bús Balázs vezette óbudai önkormányzat rendőrségi eljárást kezdeményezett, és bírságot szabott ki a szervezőkre, mondván, a kerületi mérések alapján a rendezvény több alkalommal is túllépte a megengedett zajhatárértéket. A fesztivál ennek kapcsán a Budai Hangnak jelezte, este tizenegy után továbbra sem lesz koncert a leghangosabbnak számító nagyszínpadon, a Sziget egész területén pedig úgynevezett limiter rendszert használnak, amely érzékeli és egy beállított szintnél nem engedi növelni az adott színpad hangerejét. – Mérni fogjuk a környék zajterhelését, és ha valamilyen ok miatt valahol erősebben hallható majd a fesztivál, akkor korrigálunk – ígérték. A Budai Hang a III. kerületi önkormányzattól úgy tudja, a szervezőknek maguknak kell kérniük a zajhatárérték megállapítását a kerülettől, de az erre szabott határidő még nem járt le, és a kérelmet egyelőre nem adták be.

A szervezők gondoltak az egészségügyi védekezésre és a látogatók biztonságára is: a rendezvényen egy kisebb város ellátására is alkalmas egészségügyi bázist alakítanak ki, és együttműködnek az Országos Mentőszolgálattal. Bár újabb járványhullámra augusztusban valószínűleg nem kell számítani, a Sziget már évekkel ezelőtt kialakította a fertőzésgyanús látogatók „elszállítási protokollját”, egyeztetve a környékbeli kórházakkal. A veszélytelen szórakozást a rendezvényen dolgozó rendőrök és biztonsági őrök együtt garantálják: a BRFK kérdésünkre nem akarta elárulni, hány emberük fog idén „szigetelni”, csak annyit közöltek, hogy a „szükséges erőkkel lesznek jelen a programon”, ugyanakkor a korábbi rendezvények alapján sejthető, hogy idén is több száz egyenruhás rendőr és fedett nyomozó, a fesztivál részéről pedig 1000–1200 biztonsági munkatárs felügyelheti majd a rendet.

A Sziget sajtóosztályánál arról is érdeklődtünk, hogy az orosz–ukrán háború fokozott biztonsági kockázatot jelent-e a rendezvényen, tekintve, hogy mindkét országból érkeznek majd látogatók és fellépők is Budapestre. „A Sziget a különböző kultúrák és nációk találkozásának színtere, ahol barátságok és szerelmek szövődnek (…) Az emberek ide azért jönnek, hogy jól érezzék magukat, tehát nem tartunk ilyen konfliktusoktól, ugyanakkor a kezdetek óta nagy figyelmet fordítunk a látogatóink biztonságára,” – válaszoltak a rendezvény részéről. A Sziget ugyan nem alkalmaz „kulturális embargót”, azaz nem mondja fel az orosz előadókkal kötött szerződéseit, de egyértelműen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és lehetőségei szerint segíti a bajba jutott ukrajnai embereket – közölte a sajtóiroda.

Az infláció a fesztivált sem kerülte el, ennek megfelelően emelkedtek a jegy- és bérletárak, valamint drágulnak a rendezvényen megvásárolható ételek, italok is, bár a szervezők igyekeztek egy átlagos budapesti szórakozóhely áraihoz igazítani a kínálatot. A napijegyek – melyeket várhatóan főként a belföldi vendégek vesznek meg – a 2019-es 26 900 forinthoz képest 28 ezer forinttól kezdődnek, ami nem kiugró emelkedés; egy VIP-napijegy ára viszont elérheti az 59 ezer forintot is. Az idén hat napra érvényes hetibérlet 120 ezer forintba kerül, szemben a 2019-es 110 ezres jegyárral; igaz, ennél olcsóbban és jóval drágábban is lehet mulatni a Szigeten – az elővételes diákbérlet 74 ezer forintba, a VIP-bérlet 192 ezer forintba kerül majd, utóbbihoz viszont számos kedvezmény és megkönnyített beléptetés jár. Mint a fesztivál honlapjáról kiderül, a cikkben említett, Budapest-kártya szintén pénzbe kerül – időtartamától függően 9500– 26 500 forintért lehet megvenni. A kártyával egy átlagos havi bérlethez hasonlóan ingyen utazhatnak a látogatók a BKK járatain, több fürdőbe és étterembe pedig ingyenesen vagy kedvezményes áron lehet vele belépni.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/25. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg június 17-én.