„Kizárnám az életünkből a politikát” – itt a szeptemberi Budai Hang

„Kizárnám az életünkből a politikát” – itt a szeptemberi Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét itt a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Legfrissebb számunkban, nyolc oldalon!

A társadalom akkora sebeket kapott az elmúlt évtizedekben, hogy az alapoktól kellene újraépíteni a vitakultúránkat. Túl kevesen vagyunk ebben az országban ahhoz, hogy folyamatosan küzdjünk egymással – mondta a Budai Hangnak Csonka András, aki legszívesebben kizárná az életünkből a politikát. A színészt a TikTok videókról, a hipochondriáról, az I. kerületi múltba tekintésről, a Família Kft-ről, és a zsinagógabeli helyéről beszélgettünk, de az is kiderült, hogy miért nem játszik soha drámai szerepeket.

A II. kerületben, Máriaremetén, Náncsi néni híres vendéglőjével srégen szemben áll az Üvegház. A kistermelői piac a Kárpát-medencéből származó, szezonális zöldséget-gyümölcsöt és egyéb élelmiszereket kínál. A céljuk a stabil „piacérzés” mellett közösségi hellyé válni. A május óta működő piactéren kizárólag hazai kistermelők „kímélő gazdálkodásából” származó friss zöldség, gyümölcs és egyéb csemegék kaphatók. „Nálunk minden az, aminek látszik!” – hangzik az Üvegház szlogenje.

– Mennyire római a Római-part? Cikkünkből kiderül, hogy mennyi maradt a közel kétezer éves emlékekből mára: őrtornyok és hűlt helyük a talpunk alatt. Óbudai múltidézés Commodus császártól a Bivalyos csárdáig.

Egészséges, őshonos fákat tüntetnek el a budai Vár oldalából, hogy helyet csináljanak a legújabb mélygarázsnak. Az önkormányzat és a civilek tiltakoznak, a Várkapitányság szerint azonban minden rendben: szőlős- és gyümölcsöskertet létesítenek a hegyoldalba vájt létesítmény fölé. – Ez a koncepció azonban sok szempontból problémás – fogalmazott a Budai Hangnak Kovács Orsolya, az I. kerület főkertésze. – Egy szőlőskert és egy gyümölcsös egészen más értékkel bír, mint a sok évtizede ott álló fák közössége, ráadásul a szőlő és a gyümölcsfa intenzív kertészeti fenntartást igényel. Nem tudom, hogyan tervezi a folyamatos gondozást a Várkapitányság, de ebben komoly kockázatok rejlenek.

Hét évtized szünet után Budának ismét saját szikvize van: a Fény utcai piacon szeptember eleje óta üzemel a Buda Szóda. A palackozó megnyitása apropóján a szén-dioxiddal dúsított frissítő nyomába eredtünk.

„Ezt a multat, mint nemes hagyományt tiszteli ma is a magyar hadsereg; ez számára erkölcsi tartalék a multból és erkölcsi rugó a jövőre. Ennek a hagyománytiszteletnek – ami nélkül hadsereget maradandóan fölépíteni nem lehet – látható megnyilvánulása a megnyitásra váró Hadimúzeum, hadi múltúnk újabb korának emléktára” – 1937. május 29-én, a Hősök Napján  nyitotta meg a Kapisztrán téri egykor Nándor-laktanyában otthonra talált Hadtörténeti Múzeumot Röder Vilmos akkori honvédelmi miniszter Horthy Miklós kormányzó jelenlétében. – A kormány célkitűzése, hogy a Hadtörténeti Múzeum „modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre, és feladatát méltó módon és méltó helyen láthassa el” – ezt pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2022 nyarán, miután kiderült, hogy a múzeum épületébe a minisztérium költözik be, a kiállításoknak (és a tudományos háttérnek) így menniük kell.

A 110 éve született Örkény István ihletésére könyvszekrénnyé alakít egy kiszolgált Margit körúti telefonfülkét a II. kerület. Az örkényi groteszk örökké velünk él: „minálunk semmin sem csodálkoznak, legföljebb azon, ami természetes”. A kiszolgáltatottság, a teljes megsemmisüléshez közeli élet tapasztalata a nagy történetek nagy igazságainak felbomlásához vezették az írót: a pusztulás lehetősége még a fasírt elkészítése közben is ott lebeg a fejünk fölött: „A megdarált húst összedolgozzuk tojással, tejbe áztatott zsömlével, sóval, borssal, és forró zsírban vagy olajban húspogácsákat sütünk belőle. Figyelem! Nekünk, emlősöknek nem mellékes kérdés, hogy mi daráljuk-e a húst, vagy bennünket darálnak-e meg.”

Folyamatosan arról panaszkodunk, hogy nincsenek Budapesten olyan régi, patinás éttermek és kocsmák, mint például Prágában a Víziló vagy az Aranytigris. A hiányt a történelemre fogjuk, pedig nagyon is tehetünk róla, hogy régi helyeink bezárnak, tönkremennek, eltűnnek a föld színéről. Sorozatunk ötödik részében ismét az I. kerületet járjuk végig az eltűnő legendák nyomában: Vén Diófa alatt Vörös Béka dalol, a Dérynében mindenki popsztár, az Illuzióban pedig majdnem elcsattant egy pofon.

Mindez a legújabb Budai Hangban, a szeptember 16-án megjelent Magyar Hang 8 oldalas mellékletében!