Közösen döntenek a kerületről

Közösen döntenek a kerületről

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy éve indult a Közösségi költségvetés program a kerületben, és minden évben egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, idén ismét rekordot döntöttünk, a háromezret is meghaladta a beérkezett javaslatok száma – mondta el a Budai Hangnak Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – Tartalmi kritériumot nem szabtunk meg, arra biztattuk a lakosságot, hogy bármilyen ötlettel jelentkezzen, a megvalósíthatóságról az önkormányzat szakemberei döntenek majd.

Ez utóbbit objektív szempontok alapján bírálják el: a technikai feltételek mellett a pénzügyi keret alapján szűrik a projekteket. A rendelkezésre álló összeg százmillió forint, amit tíz körzetben osztanak el, azaz minden körzetben tízmillió forint értékű fejlesztésre lesz lehetőség. Idén a kampány javaslattevő szakasza februártól április elsejéig tartott, ezt követően ült össze a szakmai csapat, hogy az online és a papíron érkező ötleteket csoportosítsák. Végül az általuk áttekintet javaslatok közül szavazhatnak június 1-ig a lakosok arról, melyik projektötlet megvalósulásának örülnének.

– Fontos, hogy a kerületiek döntsék el, mi valósuljon meg a kerületben, hiszen ők tudják legjobban, hogy a környezetükben mire van szükségük – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyakran születik meglepő döntés, és nem azok a tervek nyerik el a lakosság tetszését, amelyekre a beérkezett javaslatok alapján számítani lehetett. Ugyancsak feltűnő jelenség, hogy a különféle fórumokon rendszeresen visszatérő panaszok – ha a javaslatok között fel is bukkannak – a szavazáson alig kapnak voksot, ami Kiss László szerint azt bizonyítja, hogy a közösségi média világából nem következtethetünk a valódi részvételen alapuló társadalmi működésre.

A III. kerületi önkormányzat tavaly a Transparency International Magyarországgal együttműködésben workshopokat tartott, ahol a kerületiek műhelymunka keretében ismerhették meg a közösségi költségvetés lehetőségeit, tervét és folyamatát. Ezt idén is folytatták. – Szeretnénk bevonni az embereket a munkánkba, hogy megismertessük velük az önkormányzat működését, az önkormányzatiság intézményét.

A közösségi költségvetés jó eszköz arra, hogy a társadalom figyelmét felkeltsük a kerületi politizálás iránt, hogy a döntéshozatali folyamat részeseivé téve őket a gyakorlatban követhessék a demokráciát – mondta a polgármester. A közösségi költségvetés idei pályázatáról februárban már írtunk a Budai Hangban. Akkor Czékó Gábor, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit kft. ügyvezetője elárulta, hogy sok rendhagyó ötlet érkezik minden évben. A tavalyi javaslatok között szerepelt egy alkotás, amely a köztéri művészet és az oktatás témakörét ötvözte egy naprendszer-installációban. A mű az óbudai lakótelep északi részén kapott volna helyet, végül azonban kellő szavazat hiányában elbukott. Az első közösségi költségvetés programban viszont nyert és meg is valósult az aranyhegyi Mészkő parkban egy madárbarát tanösvény, amelynek végállomása egy magasles, ahonnan a park sűrű bozótos részein fészkelő madarakat lehet megfigyelni.

Az ötletek között általában a bölcsődei-óvodai fejlesztések vitték a prímet, Kiss László ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az óvodai közösségek rendkívül erősek és összetartók, így az ilyen javaslatok mögé nagyon sokan felsorakoznak. Ennek köszönhető, hogy a pályázatok egy irányba mutatnak: amíg 2020-ban szinte minden intézményhez trambulint kértek, a következő évben az árnyékolás és az udvarok talajának javítása volt a jellemző, hogy azok ne legyenek porosak, kiszáradtak. 2022-ben viszont már inkább az óvodák belső tereinek javítására irányultak az ötletek, mint például sószoba és fejlesztőszoba kialakítása, vagy éppen a padló cseréje természetes anyagra.

Tavaly a fentieken kívül kerületszerte óriási igény mutatkozott közösségi programok, illetve ingyenesen használható közösségi terek megvalósítására. Vagyis arra, hogy például alakítsanak ki coworking-állomásokat, nagyszülő-unoka moziklubot, baba-mama kávézót vagy éppen szervezzenek közösségi varróklubot. A közösségi programok felértékelődését egyértelműen a covid utáni időszak jelének tudja be az önkormányzat, hiszen a járvány alatt ezekből hiányt szenvedett a lakosság. A beérkezett és megszűrt javaslatokat az obuda.hu/kozossegikoltsegvetes oldalon tekinthetik meg, és ugyanitt van lehetőségük szavazni is. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/20. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg május 19-én.