Két budai önkormányzat fogott össze a lakhatás javításáért

Két budai önkormányzat fogott össze a lakhatás javításáért

A Budavári Lakásügynökség egyik kiadó lakása

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg Nyugat-Európában az önkormányzatok által üzemeltetett lakásügynökségeknek nagy hagyománya van, Magyarországon az efféle kezdeményezések még nem vertek gyökeret, holott nagy szükség lenne rájuk. A budavári és a II. kerületi önkormányzat most úgy döntött, hogy közösen hoznak létre és üzemeltetnek egy olyan szervezetet, amely kedvezményesen kínál albérletet a rászorulók számára, így enyhítve a lakhatási válságot. 

Mint arról lapunkban már olvashattak, az I. és a II. kerület közös lakásügynökség üzemeltetése mellett döntött. Az I. kerületi önkormányzat már 2021 októberében elindította a Budavári Lakásügynökséget, amelynek legfontosabb feladata, hogy felkutassa azokat a tulajdonosokat, akik a kihasználatlanul álló lakásaikat kiadnák, ám az ezzel járó procedúrát különféle okokból maguk nem szívesen vállalják. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a II. kerület.

Mint azt az önkormányzattól megtudtuk, az ügynökséggel a II. kerület célja az – csakúgy, mint az I. kerületé –, hogy kedvezményes bérleti díjú lakásokat tegyenek elérhetővé a kerületért dolgozók: például óvónők, egészségügyi és szociális dolgozók számára. Nekik ugyanis elviselhetetlen anyagi terhet jelentene a munkahelyük közelében megoldani a lakhatást, ezért sok esetben kénytelenek messziről, naponta akár több órát utazva munkába járni. A piaci árnál olcsóbban rendelkezésre bocsátott szolgálati lakások ezt a problémát orvosolhatják. 

Ugyanakkor azok a lakástulajdonosok is megtalálhatják a számításukat, akik nem tudnak vagy nem akarnak a piaci kiadásban részt venni. Az önkormányzati ügynökség lakáskezeléssel és garanciákkal is segítheti, hogy a bérbeadók biztonságban tudhassák ingatlanjaikat, amelyek így nem állnak üresen. Mivel az igények és a kínálat felmérése még jelenleg is zajlik, a kerület egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy hány ingatlant fognak bevonni a kezdeményezésbe. Mint megtudtuk, az ügynökség épülete a tervek szerint valahol a két kerület határán kap majd helyet.

V. Naszályi Márta budavári polgármester nemrégiben a közös ügynökséget bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az I. kerületben jelenleg háromezer lakás áll üresen. Kifejtette, hogy a tulajdonosok sokszor nincsenek olyan helyzetben, hogy kiadják a lakásaikat, mert vidéken vagy külföldön élnek, de az is előfordulhat, hogy rossz tapasztalatokat szereztek a korábbi bérbeadások során, és ezért nem vágnak bele újra. Az ügynökség stabil hátteret és anyagi garanciát kínál számukra, cserébe kedvezményes bérleti díjat kér, hogy az ingatlanokat a piaci árnál olcsóbban hirdethesse meg a pályázaton jelentkező bérlőknek.

Az ügynökség azok számára is megoldást kínál, akiknek nincs pénzük ingatlanjuk felújítására, hogy kiadható állapotba hozzák azt. Az önkormányzat a lakásügynökséggel párhuzamosan létrehozott egy garancia- és egy felújítási alapot, utóbbival az esetleges rekonstrukciót – vagy annak egy részét – előlegezik meg. A tulajdonosoknak sem a bérleti díj, sem a közüzemi számlák, sem az ingatlan állapota miatt nem kell aggódniuk, mindezekért az ügynökség vállalja a felelősséget. Ráadásul a tulajdonosok abban az esetben is megkapják a pénzüket, ha a bérlő nem fizet. Továbbá az esetleges károkozások költségeit is az ügynökség hajtja be a bérlőkön.

És hogy ezek az előnyök mennyibe kerülnek a kiadóknak? A Budavári Lakásügynökség 20-30 százalékos kedvezményt kér, hogy ezáltal a piaci árnál olcsóbban adhassák tovább az ingatlant a sikeres pályázóknak. Merthogy a lakások pályázat útján találnak bérlőkre.

Szente András, a Budavári Lakásügynökség ügyvezető igazgatója korábban arról beszélt lapunknak, hogy elsődleges céljuk a kerületben dolgozó közalkalmazottak támogatása, de rajtuk kívül olyanok is jelentkezhetnek, akiket a munkájuk szintén ide köt, és a piaci árat nem engedhetik meg maguknak, illetve a legalább egy éve a kerületben élő rászorulók is pályázhatnak a kedvezményes bérleti díjú lakásokra. A két kerület együttműködése által üzemeltetett lakásügynökség kapuja egyébként a környező városrészek előtt is nyitva áll: minél többen csatlakoznának a kezdeményezéshez, annál hatékonyabban lehetne működtetni – mondta a megállapodás aláírása után Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

A lakásügynökségek Nyugat-Európában rég bevált módját jelentik a lakhatási problémák orvoslásának. Igaz, sok országban egészen mások a körülmények, mint nálunk, mert jellemzően jóval több önkormányzati tulajdonban lévő lakás van – ezek alkotják a magját az ügynökségek által bérbe adott ingatlanoknak. Lehetőség van azonban a magántulajdonban lévő ingatlanok bevonására is, ezt általában helyi adókedvezmények biztosításával és ingatlan-tanácsadói háttér kiépítésével támogatják az önkormányzatok.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/20. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg május 19-én.