A betört ablakok helyett visszahoznák a múlt század párizsias hangulatát

A betört ablakok helyett visszahoznák a múlt század párizsias hangulatát

A Margit-negyed-program plakátja (Fotó: Margit-negyed program)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha egy házban elmulasztják beüvegezni a törött ablakot, az arra járók könnyen azt gondolhatják, senki nem törődik az épülettel, és hamarosan egyre több ablak törik be, a rendetlenség pedig előbb-utóbb a bűnözést is magához vonzza – ez a lényege James Q. Wilson és George L. Kelling kriminológus által megfogalmazott „betört ablak”-elvnek. Egy városban betört ablakként funkcionál a köztéri rendetlenség: a magányos, elhagyott porták. 

A fenti elmélet visszafordításán dolgozik a második kerületi önkormányzat által életre hívott Margit-negyed program, amellyel a Margit körutat és vonzáskörzetét szeretnék revitalizálni, a Bartók Béla úthoz hasonló kulturális negyedként újraéleszteni, részben önkormányzati, részben civil részvétellel, valamint magánbefektetők segítségével. Régi adósságot törleszt ezzel a programmal a kerület. 

Régebben a Margit körút központi területe volt a budai közösségnek, elég csak az 1910-es, 1920-as évek Krúdy Gyula által romantizált vigalmi negyedre gondolni, vagy a harmincas évekre, amikor a kávézókkal, mulatókkal teli körutat párizsias hangulat jellemezte. A második világháborúban jelentős károkat szenvedett a terület, de a hatvanas évekre újra élet költözött ide, izgalmas kiskereskedelmi negyed alakult: trafikok, butikok nyitottak ki, de kedvelt vendéglátóhelyek is működtek a környéken. A Széna téri Mammut bevásárlóközpont megnyitásával a szolgáltatások nívója csökkent, megjelentek a diszkontok és a turkálók. 

Gyalogosforgalmat generálni

Manapság alapvetően forgalmi célokra használják a körutat, rengeteg autó halad itt át, és erős a teherforgalom is. A „Buda kapujához” méltatlan állapoton próbál javítani az önkormányzat azzal, hogy a Margit-negyed program részeként hosszú ideje üresen álló önkormányzati ingatlanokat hasznosít, amelyeket kedvezményes díjszabással ad bérbe. A legfőbb kritérium, hogy az adott szolgáltató gyalogosforgalmat generáljon az utcán, illetve közösségi-kulturális tevékenységet is űzzön. – Megőrizzük a régi hagyományait a területnek, a kisvállalkozásokkal pedig ösztönözzük az innovációt – mondta el a Budai Hangnak Berg Dániel II. kerületi alpolgármester, a Margit-negyedet felügyelő testület elnöke. – Szeretnénk, ha hosszú távon fenntartható, önállóan fejlődő kulturális, civil és vállalkozói közösség vetné meg itt a lábát, ahogy cél az is, hogy a lakosokkal és a már aktív környékbeli szereplőkkel elindítsunk egy közösségépítő programot. 

Az alpolgármester szerint nagyon változó a kiadásra kínált ingatlanok adottsága és állapota, a 12 négyzetméteres szuterén raktárhelyiségtől a majdnem háromszáz négyzetméteres bolthelyiségig terjed a választék. Igyekeznek kulcsrakész állapotban átadni ezeket a kiválasztott bérlőknek, de van olyan ingatlan, amely nagyobb átalakítást, beruházást igényel. Ezeknek a költségeit természetesen figyelembe veszik a kedvezményes bérleti díj megítélésénél. Berg Dániel kifejtette, a felülről irányított és az organikus városfejlesztési irány között próbálnak meg egyensúlyt teremteni. 

Szakemberek és közszolgák közösen alkotják a programért felelős kilencfős testületet, amelynek szakmai fővédnöke Dévényi Tamás Ybl Miklós-díjas építészmérnök, belsőépítész; a tagok és szakmai partnerek között van Osvárt Andrea színész, kerületi lakos; Turcsányi Szabina kreatívmenedzser; valamint Ongjerth Dániel, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja; Besenyei Zsófia önkormányzati képviselő; Biró Zsolt önkormányzati képviselő; Tas Krisztián, a II. kerületi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója; Vámos Ágnes, a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. tanácsadója; Csanádi-Szikszay Györgyi építészmérnök; és Fóris Johanna, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának igazgatója.

Közösségi élet

– Szeretnénk, ha a beköltözők integratív részét képeznék a közösségnek, és hogy tevékenyen részt vállalnának a közösség életében, így a kedvezményes bérleti díjért cserében részt kell vállalniuk közművelődési, közoktatási, ifjúsági-, és idősprogramok szervezésében, lebonyolításában – hangsúlyozta Berg Dániel. Már több szerződést sikerült megkötniük, szeptemberben kinyithat a lakhatási szegénység ellen harcoló civil szervezet, a Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány, amely nemcsak egy kreatív központot létesít, de segítséget nyújt a hatékony kerületi lakáspolitika kialakításában is. Kulturális központot hoz létre a környéken a Kelet Galéria, a képzőművészet-alapú kompetenciafejlesztő oktatási programmal foglalkozó ismeretterjesztő foglalkozásokat tart majd a jövőben. 

A Margit-negyed program iránti nagy érdeklődést mutatja, hogy a második körben 22 ingatlant pályáztattak meg, ezekre 140 jelentkezés érkezett, a tárgyalások jelenleg is zajlanak. Berg Dániel elmondása szerint a nyertes pályázók között van irodalmi szalonként is működő borbolt, improvizációs egyesület, asztalosműhely, ifjúsági és szabadidősport-egyesület, illetve az Emberi Bánásmódot a Gyermekeknek Alapítvány is. A Széllkapuhoz közeli régi kalapszalonban vintage butik nyílhat, de több dizájner is a Margit-negyedbe költözhet.

A program próbaidőszakának végén, várhatóan szeptemberben készül el az a tanulmány, amely összesíti a gyakorlati tapasztalatokat, vizsgálja a terület építészeti, urbanisztikai adottságait, felméri, hogyan működik a közösségi ingatlanhasznosítás az önkormányzatban, de rövid és hosszú távú víziókat is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen városfejlesztési stratégiát kellene alkalmazni a területre. 

A Margit körút élhetővé tételének fontos része lenne a forgalomcsillapítás, ami azonban jócskán túlmutat a kerület illetékességi körén. Berg Dániel elmondta, komplex megoldásokra van szükség, hiszen a körút – főútvonal lévén – a főváros felügyelete alá tartozik, de a Budapesti Közlekedési Központnak is jelentős beleszólása van, mivel az egyik legfontosabb járat, a 4-es és 6-os villamos jár arra. Érdemi forgalomcsökkentésről akkor lehet majd beszélni, ha az M0-s nyugati szakasza elkészül, a kerület addig zöldítéssel próbál javítani a környék összképén, virágágyásokat, a körülményekhez jól alkalmazkodó növényeket, fákat szeretnének a Margit körút mentén telepíteni. 

A Margit-negyed honlapján és közösségi oldalain minden információ megtalálható a kedvezményesen megpályázható helyiségekkel, a pályázati feltételekkel és a határidőkkel kapcsolatban. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/34. számában, a Budai Hang mellékletében jelent meg, augusztus 19-én.