Mély víz, csak úszóknak

Mély víz, csak úszóknak

Úszó a Gyarmati Dezső Uszoda nagymedencéjében (Forrás: az intézmény Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Máris érezhető a forgalmon, hogy újra lehet úszni a Gyarmati Dezső uszoda legnagyobb, 50 méteres medencéjében. Habár azt még mindig nem tudni pontosan, kinek a hibájából kellett az elmúlt bő két évben leeresztve tartani, a kerület vezetése úgy döntött: nem vár tovább, elhárítja a problémát. Elmentünk az uszodához, hogy megtudjuk, mik a közönség az első tapasztalatai.

Azért így sokkal kényelmesebb – mondta a kapun kilépő Éva láthatóan felfrissülve azután, hogy két teljes órát töltött a Gyarmati Dezső uszodában, annak is a nemrég újra használható legnagyobb, 50 méteres nagymedencéjében. A II. kerületben él, és van kerületi kártyája is, így a máshol lakóknál olcsóbban (2000 forintért) veheti igénybe az uszoda szolgáltatásait. – Még a vírus berobbanása előtt voltam néhányszor, bár akkor még látszódtak a problémák, olyannak tűnt az uszoda, mint ami nincs teljesen kész. Vártam egy kicsit, hogy mindent befejezzenek, de addigra megjött a járvány, majd egyszer csak azt olvastam, hogy leengedték a medencét, és nem tudni, mikor tölthetik fel újra – idézte fel.

Éva jól emlékszik: az uszoda legnagyobb medencéje valóban többet állt eddig leeresztve és használaton kívül, mint amennyit úszni lehetett benne, de erre még később visszatérünk. Június 18-tól ugyanis újra üzemel. A II. kerülettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az uszoda látogatottsága azóta a járvány előtti rövid időszakhoz képest több mint háromszorosára nőtt. Az első hétvégén csaknem 600-an érkeztek a létesítménybe, többségük – 462-en – kerületi lakos volt. Ez azért is fontos, mert azon a két napon ők ingyenesen mehettek be. Azt is közölte az önkormányzat, hogy a jegyeladások száma azóta is növekszik: áprilishoz képest májusban megduplázódott, ahogy júniusban ismét a májusihoz képest.

Az uszodában így az úszásoktatáson, illetve az edzéseken résztvevőkön kívül két medencét is használhatnak: az eddigi is üzemelő, 33 méteres kültérit, illetve a most már újra vízzel teli, 50 méteres beltérit. Ez utóbbi 25 méter széles, 2,2 méter mély, és 10 pályára oszlik. Igaz, hétköznap reggel hat és délután négy óra között ezekből nem feltétlenül lehet mindben úszni, a pályabeosztások részleteiről az intézmény honlapján lehet tájékozódni. Van még egy tanmedence is, de azt csak oktatáshoz használják, szakemberek felügyelete mellett.

Ottjártunkkor – hétköznap délután – igen nagy a nyüzsgés az uszodánál, sorra érkeznek az autók a parkolóba, amelyekkel felnőttek, szülők, nagyszülők jönnek a gyerekekért. A II. Kerületi Sport Kft. Úszóiskola ugyanis „úszótáborokat” szervez, éppen az aznapi foglalkozásnak volt vége. Jönnek is ki sorban a különböző korú gyerekek, hónuk alatt polifoammal és sokakon a tábor logójával ellátott póló. A nagy roham után találkozunk Évával, ő az első, aki egyedül lép ki az épületből. Azt mondja még, hogy bár most egyalkalmas belépőt vásárolt, de legközelebb is biztosan itt fog úszni.

Miután elmegy, egy kicsit lecsendesedik a hangulat az épület bejáratánál. Várunk, végül négy fiatal lép ki az ajtón, két fiú és két lány, alig többek húsznál. A Facebookon látták, hogy újra működik a nagymedence, egyik ismerősük posztolt róla, ők pedig úgy gondolták, kipróbálják. Szeretnek úszni, de nem strandolni akartak, bár amilyen napbarnítottak, úgy tűnik, hogy azért azt sem vetik meg. Azt mondják, tetszett nekik, hogy nem zavarják őket a pancsolók, tényleg csak a sportra koncentrálhattak, és úgy alakult, hogy mindannyiuknak volt is „saját sávja” a medencében. Az egyik fiú mondja csak biztosra, hogy máskor is jönni fog, pedig nem is a kerületben lakik, igaz, nem messze, a szomszédos Óbudán. Társai még bizonytalanok, azt mondják, hogy talán majd inkább télen, amikor kevesebb lehetőség van a szabadban sportolni. Rövid beszélgetésünk után indulnak is a közeli buszmegállóba.

Ahogy arra már utaltunk, azért is van jelentősége, hogy újra lehet használni az uszoda nagymedencéjét, mert korábban bőven volt baj az intézménnyel. A történet még a 2019-es önkormányzati választások előtt kezdődött, az akkori fideszes kerületvezetés sietve átadta az uszodát még a voksolás előtt, hogy kedvezzen az itt élőknek. Ám nem sokkal később kiderült, számos munkát kell még elvégezni a létesítményen: sérült a vakolat kint és bent, elhagyatott a fitneszterem, a kültéri medence pedig használhatatlan. Ezekre utalhatott Éva, amikor úgy fogalmazott, hogy mintha nem lett volna teljesen kész. A problémákat orvosolták, majd a járványhelyzet és a korlátozások miatt 2020 májusában leengedték a vizet a nagymedencéből. Ekkor szembesültek vele, hogy az alján a csempe finoman szólva sem egyenletes, mintha hullámzott volna, amikor ráléptek. Az hamar egyértelművé vált, ilyen állapotban nem lehet újra feltölteni, alaposabb vizsgálatokra lesz szükség. Ezzel pedig végeláthatatlannak tűnő folyamat kezdődött: meg kellett állapítani, pontosan mi a probléma, és ami még fontosabb, hogy ki a hibás: a megrendelő, a tervező vagy a kivitelező? Ez utóbbi nagyon nem mindegy, hiszen súlyos százmilliók forognak kockán. Csak hogy érzékelni lehessen az összegeket, a beruházó az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofi t Kft. volt, amely nettó 4,349 milliárd forintot szánt az intézményre. A beérkezett ajánlatok azonban ezt azonnal keresztülhúzták, hiszen a nyertes A-Híd 5,587 milliárd forintért vállalkozott a generálkivitelezésre, szakhatósági engedélyek beszerzésével együtt. Menet közben további 295 millióval megemelték az árat. Vagyis mire átadták az uszodát, az jó 1,5 milliárd forinttal, azaz harmadával lett drágább, mint amennyivel eredetileg terveztek.

A vizsgálatok még tartanak, de a kerület jelenlegi vezetése – a tervező egyetértésével és együttműködésével – úgy döntött, hogy a Műszaki Egyetem által javasolt és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) előírásainak megfelelő technológiával a kárenyhítés érdekében helyreállíttatja a medencét

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/29. számában, annak is a Budai Hang mellékletben jelent meg július 15-én.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.