Üres lakásból otthont

Üres lakásból otthont

Több ezer üres lakás vár bérlőkre az I. kerületben (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint háromezer üres magántulajdonú lakás van a kerületben, miközben sok család nem talál magának kiadó ingatlant, ennek az áldatlan állapotnak szerettünk volna véget vetni – fogalmazott a Budai Hangnak V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere. Az erre a célra létrehozott Lakásügynökség a kihasználatlanul álló ingatlanok tulajdonosainak stabil hátteret és biztonságos megoldást kínál, cserébe kedvezményes árat kér, hogy megfizethető bérlakást biztosíthasson a helyben dolgozó közalkalmazottaknak.

Úttörő kezdeményezésről beszélhetünk, hiszen tudomásom szerint az önkormányzat mellett működő gazdasági társaságként máshol nem hoztak még létre hasonlót – mondta a Budai Hangnak Szente András, a Budavári Lakásügynökség ügyvezető igazgatója. – Szombathelyen az önkormányzat végzi ezt a feladatot, Miskolcon és Veszprémben a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve működtetnek lakásügynökséget, a fővárosban pedig az önkormányzatoktól független Utcáról Lakásba Egyesület munkáját érdemes kiemelni, az I. kerület azonban ezektől eltérő konstrukcióban gondolkodott.

Az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Budavári Lakásügynökség 2021. október 1-jével kezdte meg a működését. Feladata a kerület jelentős számú üres ingatlanjának egy biztonságos bérleti konstrukcióban történő hasznosítása. Olyan tulajdonosokat keresnek, akik a kihasználatlanul, magányosan álló lakásaikat kiadnák, ám az ezzel járó a procedúrát különféle okokból maguk nem szívesen vállalják. Az ügynökség stabil hátteret és anyagi garanciát kínál számukra, cserébe kedvezményes bérleti díjat kér, hogy az ingatlanokat a piaci árnál olcsóbban hirdethesse meg a pályázaton jelentkező bérlőknek. A cél, hogy a kerületben dolgozó közalkalmazottak megfizethető áron jussanak lakáshoz.

– Sok tulajdonos szerzett rossz tapasztalatokat a kiadás során, és nem akar újra belevágni, másoknak nincs ideje foglalkozni az ingatlannal, vagy külföldön lakik, és nem bízná egy ismeretlen közvetítőre a dolgot, illetve vannak, akiknek a felújításhoz szükséges összeg hiányzik, hogy kiadható állapotba kerüljön a lakás. Mi megoldást kínálunk ezekre a problémákra. Az önkormányzat a Lakásügynökséggel párhuzamosan létrehozott egy garancia- és egy felújítási alapot, utóbbival az esetleges rekonstrukciót – vagy annak egy részét – előlegezzük meg, az előbbi pedig teljes körű jótállást jelent. Vagyis a tulajdonosoknak sem a bérleti díj, sem a közüzemi számlák, sem az ingatlan állapota miatt nem kell aggódniuk, mindezekért felelősséget vállalunk. Mivel minden rajtunk keresztül fut át, ha a bérlő nem fizet, mi akkor is utaljuk a pénzt a tulajdonosoknak, és ha kár keletkezik a lakásban, helyreállítjuk, és később behajtjuk a bérlőn.

Szente elmondta, ezekért az előnyökért 20-30 százalékos kedvezményt kérnek, hogy ugyanazon az áron adhassák tovább a lakást a sikeres pályázóknak. – A rendkívül gyorsan emelkedő bérleti díjakat egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. Sok I. kerületben, és az I. kerületért dolgozó közalkalmazottnak esélye sincs rá, hogy a közelben találjon megfelelő lakást, és akár több órás utazásra is kényszerülhetnek naponta, hogy eljussanak a munkahelyükre. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a lehetőséggel.

A lakásokra pályázat útján keresnek bérlőt – a legfrissebb pályázatra november 23-án, délig lehet jelentkezni. Szente András elárulta, az ügynökség pontrendszer alapján választja ki a nyertest. – Elsődleges cél a kerületben dolgozó közalkalmazottak támogatása, de rajtuk kívül olyanok is jelentkezhetnek, akiket a munkájuk szintén ide köt, és a piaci árat nem engedhetik meg maguknak, illetve a legalább egy éve a kerületben élő rászorulók is pályázhatnak a kedvezményes bérleti díjú lakásokra.

További segítséget jelent, hogy a Budavári Önkormányzat havi 20 ezer forint összegű lakásbérleti támogatást is nyújthat a bérlők részére, ha a lakók egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 500 százalékát – jelenleg 142 500 forintot –, illetve egyedül élő személy esetén a 600 százalékát – 171 ezer forintot. A támogatás az önkormányzattól igényelhető évi egy alkalommal egy egész évre szólóan (tehát összesen akár 240 ezer forint összegben), és a lakás bérleti díjának megfizetésére használható fel. –

Több mint háromezer üres magántulajdonú lakás van a kerületben, miközben sok család nem talál magának megfizethető árú, kiadó ingatlant. Ennek az áldatlan állapotnak szerettünk volna véget vetni – fogalmazott a Budai Hangnak V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere. – Igyekeztünk kapcsolatot teremteni a felek között, akiket eddig elsősorban a kölcsönös, de főként a bérbeadói bizalmatlanság választott el egymástól. A lakáskiadással kapcsolatos kellemetlenségek sokakat eltántorítottak attól, hogy az üresen álló ingatlanjukat hasznosítsák, a Lakásügynökség biztonságos megoldást nyújt számukra, ahogy a bérlők számára is, hiszen amellett, hogy kedvezményes áron találhatnak otthonra, az önkormányzati háttér garanciát jelent arra, hogy nem tehetik utcára őket, és a lakhatásuk hosszú távon biztosított.

– Fontos, hogy ez nem egy pénzügyi konstrukció, hanem társadalmi modell, a Lakásügynökség a közjóért dolgozik – hangsúlyozta a polgármester. – Nincs árrés a kiadott lakásokon, vagyis a bérlők a tulajdonosok által az ügynökségnek felajánlott árat fizetik. Ezzel szeretnénk segíteni mindazoknak, akik a kerületünkért végeznek közszolgálatot: mások mellett az önkormányzati dolgozóknak, tanároknak, óvodapedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak, tűzoltóknak, rendőröknek.

V. Naszályi Márta elmondta, az elmúlt egy év kölcsönös tanulási folyamat volt az ügynökség és a bérbeadók számára egyaránt, egyre gyorsabban és gördülékenyebben halad az egyeztetés a felek között. A polgármester szerint folyamatosan nő a bizalom a tulajdonosok körében, hónapról hónapra többen keresik fel a Lakásügynökséget, amely a kerület lapja, a Várnegyed magazin mellett immár a helyi parkolóórák felületén is hirdeti a biztonságos bérleti konstrukció lehetőségét. Eddig közel 60 tulajdonos kereste meg a kerületet, és összesen hét lakást adtak ki.

– Talán ez a leghatékonyabb megoldás arra, hogy a családok lakhatását támogassuk, illetve megakadályozzuk a belvárosi kerületek szlömösödését, leromlását. A kezdeményezésünknek hamar híre ment, más önkormányzatok is érdeklődnek a modell, illetve a csatlakozási lehetőség iránt, és a Lakásügynökség nemzetközi visszhangja is figyelemreméltó, számos helyen aratott sikert a koncepciónk.

A fenti modell mellett továbbra is elérhetők szociális bérlakások az I. kerületben, ezek az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok, amelyeket rászorulók számára biztosítanak. – Tavaly sikeres pályázatot zárhattunk le, hat lakásba már be is költöztek – mondta V. Naszályi. – Ezzel párhuzamosan a Gamesz (az önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete – a szerk.) további kilenc ingatlan felújítását kezdte meg, amelyeket a következő körben szerettünk volna szociális bérlakásként hasznosítani. Mindent előkészítettünk, a Tulajdonosi Bizottság döntött a majdani lakókról is, a képviselő testület azonban megakadályozta, hogy a rászorulók be is költözhessenek. Először a Fidesz képviselőinek kivonulása miatt lett határozatképtelen a testület, majd a következő ülés napirendjéről vetették le a szociális bérlakások ügyét, végül a nyolcfős többség nemmel szavazott a javaslatra, ezért új pályázatot kell kiírnunk, aminek leghamarabb tavasszal, vagy nyár végén lehet eredménye.

– Ez egy politikai játszma része, a Fidesz és a velük együtt szavazó képviselők el akarják lehetetleníteni a munkánkat, a döntésükkel azonban kilenc rászoruló családot hoztak lehetetlen helyzetbe. Ők már az új otthonukban tölthették volna a karácsonyt, de erre a kormánypárti elutasítás miatt mégsem lesz lehetőségük.

A Lakásügynökség működéséről és a pályázati feltételekről bővebben itt lehet olvasni.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/47. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg november 11-én.