Veszélybe kerülhetnek egyes önkormányzati szolgáltatások a katás adózás átalakítása miatt

Veszélybe kerülhetnek egyes önkormányzati szolgáltatások a katás adózás átalakítása miatt

A katatörvény elleni tiltakozás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A katás adózási forma eltörlése sok ezer ember életét változtatja meg alapvető módon, ezért az önkormányzatoknak is fel kell készülniük rá, hogy segítséget nyújtsanak a nehézségekkel szembesülő vállalkozóknak. A budai kerületeket arról kérdeztük, hogyan próbálnak alkalmazkodni a lakosság jelentős részét érintő változásokhoz. Úgy tűnik, az önkormányzatok katás vállalkozások segítségével nyújtott szolgáltatásainak köre szűkülni fog a jövőben.

Csak becslései lehetnek a budai önkormányzatoknak arról, hogy hány katás vállalkozó él a kerületben, arról pedig eltér a véleményük, hogy szükséges-e lépéseket tenniük a törvénymódosítás károsultjainak megsegítése érdekében. A főváros, ahol a nem hivatalos számok szerint jelenleg több mint 120 ezer katás él, már tett lépéseket az ügyben. Karácsony Gergely főpolgármester július közepén bejelentette, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány ingyenes konzultációval támogatja az érintetteket. Itt a szakemberek mentorációs segítséget nyújtanak az útjukat kereső kisvállalkozások számára. Karácsony azt is elmondta, hogy megkezdték az egyeztetést az országos szakmai szervezetekkel, könyvelőirodákkal.

A kerületi önkormányzatok ugyanakkor különböző módokon állnak a katások megsegítésének kérdéséhez. A III. kerülettől azt a választ kaptuk, hogy nincs hatáskörük a törvénymódosítás károsultjainak felkarolására, ám széles körű szociális támogatási rendszert működtetnek, amely nem kifejezetten a katakárosultakat, hanem az általában hátrányos helyzetbe került lakosok segítését célozza.

A II. kerület ingyenes tanácsadó szolgálatot indított a helyi katások számára, ahol szakképzett könyvelők segítségével próbálják megtalálni a legoptimálisabb megoldást. A július 13-án meghirdetett programra eddig több mint kétszáz kerületi székhelyű vállalkozás jelentkezett. Az érdeklődők formanyomtatványon keresztül adhatják meg azokat az alapadatokat, amelyekkel a szakértők problémacsoportokra tudnak javaslatokat tenni, megoldásokat kínálni.

Az önkormányzat a katások számára egy személyes találkozót is szervezett, amelyen szakértőik tanácsadással segítették az érintetteket. A kerületben a katás gazdasági szervezetek száma 2020-ban 5778 volt, ez a budapesti katások 6,6 százaléka. A becslések szerint a számuk jelenleg 8000 köré emelkedhetett azóta.

Az önkormányzatok abban egyetértenek, hogy a működésüket alapvetően befolyásolja az adózás megváltozása. Mint megjegyezték, a korábban katásként dolgozó partnereik minden bizonnyal emelni fognak az áraikon. A rendszeresen igénybe vett szolgáltatások közül a leggyakoribbak a különböző számítástechnikai munkák és a szállítás. A szociális ellátással, gondozással foglalkozó intézmények esetében pedig a masszázs, a jóga, illetve a gondozottak jólétét segítő szolgáltatások esetében válik kétségessé a további együttműködés a költségek emelkedése miatt. A II. kerületben ugyanakkor az ágazatban dolgozók már keresik a lehetséges megoldásokat.

Az eseti szolgáltatások igénybevételénél leggyakoribbak a különböző oktatások, karbantartások, és programok szervezése. A továbbiakban emiatt nehézséget okozhat akár egy idegenvezetés vagy egy klubdélután megszervezése is. Az önkormányzatok emellett úgy kalkulálnak, hogy a kisebb volumenben dolgozó vállalkozóknak feltehetően nem fogja megérni más adónemre áttérni, ezért ők várhatóan kiesnek az önkormányzatok által elérhető szolgáltatói körből. Ilyen terület lehet a korábban említetteken kívül a duguláselhárító, a zenész, a tolmács és az idegenvezető. Ennek következményeként jelentősen szűkülhet az önkormányzatok által nyújtott szolgáltatások köre.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/34. számában, annak is a Budai Hang mellékletében jelent meg augusztus 19-én.