Közeleg az év vége, és ahogy már lenni szokott, sorjáznak a pezsgőlajstromok, a toplisták, a szakmai zsűrik és laikus buborékkergetők jegyzetei a Szovjetszkoje Igrisztojétól a Dom Perignonig. Szokásunkhoz híven nem az amúgy is szapora témát hízlaljuk tovább, hanem azokhoz szólunk, akiknek elég a petárdasortűz, nem akarnak még otthonukban is durrogtatni. (Tavaly ugyanezen megfontolásból ajánlottunk két kiváló Pét-Nat-ot a különutasoknak.) Idén a gyöngyözőborokra esett a választásunk, amiket a közvélemény – a szakma és a piac szerintünk téves iránymutatása alapján – nyári italként könyvel el, mintegy a fröccs alakváltozataként vagy oldalági rokonaként reprezentál. Mielőtt azonban kiszabadítanánk a szezonalitás börtönéből, röviden arról, mi is maga a gyöngyözőbor.
A pezsgőt már tudjuk (tudjuk?) – a bor cukorral és élesztővel kiváltott másoderjedésével készül, ahol a termelődő szén-dioxid mellett valamelyest az alkohol is gyarapodik (a degorzsálást és egyéb pincei pajzánságokat most ne is említsük). A Pét-Nat az erjedés egy bizonyos pontján palackba kerülő bor, amelynek szén-dioxid tartalma komoly nyomást eredményezve a zárt rendszerben az „őspezsgő” szűretlen, derítetlen arcát mutatja fel. A habzóbort – a szódakészítés analógiáját használva – szén-dioxiddal telítik, tehát az esetek túlnyomó részében mesterségesen adják a már elkészült borhoz. A gyöngyözőbor ugyanígy születik, a különbség csak abban áll, hogy a palackban uralkodó nyomás alapján 3 bar alatt utóbbit, 3 és 5 bar között előbbi kategóriát értjük.
És akkor a kivétel. Első kóstolt tételünk kizárólag saját erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz, az üdítően pezsgős jelleget tehát maga az erjedés folyamata, nem pedig utólagos dúsítás eredményezi. Hogy az élvezeti értékben van-e különbség bármelyik típus javára, kiderül jegyzetünkből!
Kárásztelek Pezsgőpincészet (Kárásztelek / Carastelec) Friza 2024
Királyleányka
(Bérczessy) Dús, finom textúrájú habbal érkezik a pohárba, miközben a mézsárga folyadékot zúduló buboréközön borzolja kedélyes, végtelenbe nyúló lustasággal, hűs esőillatot árasztva. A lelket nyugtató előjáték után íze kellemes, piszkés fanyarsággal köszön be – ez ki is tart, ahogy a benne lévő, természetes szén-dioxid is. Sima, friss, bársonyos ital, tiszta Királyleányka, a fajta szülőföldjéről. Ha egy jó pezsgő egy érett asszony, akkor a Friza egy elegáns kisasszony (láthatjuk a címkén is), akinek igen kellemes a társaságában időzni! Akár az évváltás pillanatában, jobb időkre koccintva is.
(Csécsi) Már a kezdeteknél szimpátiát ébreszt bennem. A milliónyi aprócska buborék élénken pezseg fel, ám nem épít vaskos habkoronát. A pezsgés gyorsan csillapodik, néhány másodperccel a kiöntés után már csak néhány buborék sorjázik a felszín felé. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a szén-dioxid idő előtt elillant a borból. Még visszakóstoláskor, egy órával a palack felbontását követően is kellő mennyiségű buborék lakozik benne. A színe is tetszetős, sötét citrom, enyhe zöldes reflexekkel. Szemmel láthatóan friss tételről van szó. Az illata eleinte visszafogott, hiszen 10-12 fokosan kerül a poharunkba. Néhány perc elteltével enyhe parfümösség, hársra, hársmézre emlékeztető illatok jelennek meg benne. Savai nem túl erőteljesek, de a mérsékelt, 11 százalékos alkohollal egyensúlyban vannak. Az apró buborékok felhabzása élénkséget ad a kortynak. Ízei között a citrusok hangsúlyosak, különösen a grapefruitra emlékeztető jegyek. Mögöttük enyhe élesztősség jelenik meg, ami egyáltalán nem zavaró, inkább hozzátesz az élményhez. Aki pezsgő helyett valami különlegesre vágyik szilveszter éjjelén, biztosan nem nyúl mellé ezzel a kiváló gyöngyözőborral.
(N. Fejérváry) Szép és dús, gyorsan csillapodó felhabzás, a felfelé futó gyöngyök száma szemre rohamosan gyérül. Nem is csoda, itt nem szén-dioxid-pótlással, hanem az erjedéskor keletkező szén-dioxid elnyeletésével érik el a gyöngyözést. Nagyon világos szalma, zöldes villanásokkal. Illatban tovább marad a szén-dioxid, diszkrét élesztős buké távozik, mellette kezdettől ott a szőlő, a virágosság, a citrusok, mellettük diszkrét muskotályos jelleg. A Királyleányka pezsgőalapanyagként is kiválóan helytáll, ráadásul Erdélyben őshonos, szép savakat, harsány zamatot tud hozni. Tompa élesztő a korty alján, jól áll neki, megtámasztja a zizzenő buborékokat és a fürge Királyleánykát, a 11-es alkohol már-már légnemű. A kortyot enyhe kesernye, nyelvzsibongató, pezsdülő maradékcukor kíséri le a színről. A szárazpróba szőlőt és érett Golden almát csalogat elő. Kicsit később visszakóstolva ugyanolyan szépek a buborékok, és teljes uralkodói díszében érkezik meg a Királyleányka, elsöprő virágillat, ujjongó szőlő a nyomában. Stílusos, tartalmas, kiváló gyöngyözőbor!
Dóka Éva Pincészet (Zalaszentgrót) Muscatello 2023
Chardonnay, Sárgamuskotály, Rajnai rizling
(Bérczessy) Nem hallgathatom el, hogy mostani kóstolásunk előtt is volt már szerencsém ehhez a tételhez. 2024 nyarának egy kánikulai napján a kerti munkában kitikkadva került a kezembe a pincében, s oltotta szomjamat, derítette kedvemet, acélozta izmaimat a további kapáláshoz. Most a téli próba következett. Gyöngyözőborunk halvány szalmasárga színével idézte meg az imént említett nyári napot, plusz hozta a zalai napfényt a decemberi estébe. Ugyan hármas házasítás, ízvilága nem kacifántos: fő karaktere a lime, amit üde savak tesznek jó ivásúvá. A Frizához képest sokkal felületesebben van benne jelen az ez esetben hozzáadott CO2, a kelleténél hamarabb elengedi a folyadék; gyorsabban kiürül, mint a palack, pedig igen jól áll neki a buborék. Friss gyümölcsökkel nyári vagy nyáridéző koktélnak is jöhet. (Ki fogom próbálni.)
(Csécsi) A három bor közül egyedül ez képviseli a 2023-as évjáratot, a többiek a legfiatalabb generációhoz tartoznak. Már a kiöntés pillanatában látszik, hogy a Muscatello más stílust képvisel, mint az előtte kóstolt Friza. A szén-dioxid pezsgőbb formában jelenik meg benne, a buborékai nagyobbak, fürgébbek, ám illanékonyabbak is. Átható illatainak a kifejezetten alacsony hőmérséklet sem jelent akadályt. A kellemes, semmivel össze nem téveszthető muskotályosság a pohár fölé hajolva viszonylag távolról is megmutatkozik. A kortyot is ez az aroma uralja, a hátterében citrusok és almás ízjegyek teszik komplexebbé az élményt. A buborékok pattogósak, a kortynak „fröccsös” jelleget adnak. Ahogy telik az idő és melegszik a bor, a Chardonnay is kezd előbújni a muskotály mögül. Krémességével, érett barackos jegyeivel új, valamivel behízelgőbb stílust ad a bornak. Bár a gyöngyöző borokra sokan a nyári kánikulák hűsítő italaként gondolnak, ez a tétel a szilveszteri asztalon is megállja a helyét.
(N. Fejérváry) Kisebb felhabzás, nagyobb buborékok, heterogénabb habfelület jellemzi a kitöltés pillanataiban. A szénsav gyorsan csillapszik, nagyja szinte el is illan a palackból. Színben világos citrom, enyhén aranyos széllel, testre szép mozgással. Illatban bodza, szőlővirág, mintha a Sárgamuskotály uralná az első benyomást. A szén-dioxid illatban is nagyon visszafogott, és a kortyból is hamar odébb áll, a 11,5-es alkohol készségesen asszisztál a puhasághoz. A krémességet a Chardonnay adja, a testben a Rajnai dominál, a rizling citrusos közjátéka, finom keserűje főleg a lecsengésben jelenik meg. Míg az előző gyöngyöző főleg a nyelvet bizsergette, a Muscatello felcsapja magát a szájpadlásra, és onnan omlik le, mint a felkorbácsolt hullámok a szikláról. Egy-egy korty finomsága dacára a színpadiasság jeleit mutatja. Visszakóstolva marad a szén-dioxid, feltűnően nagyobbak a buborékok, mint az előző tételnél – inkább csak ráugatnak a betolakodóra, aztán megadón nyalogatják a kezét. Várjuk nagyon az új évjáratot!
Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Győrújbarát) Buborczi 2024
Tramini, Irsai Olivér, Rajnai
(Bérczessy) Telt illatának elsőként jelentkező fanyar komponense – kapaszkodjanak meg – nyers halat idéz egy pillanatra (keszeg, mondom magamban), majd nyári körtévé kerekedik, kiteljesedve pedig a fenyőgyanta kellemét hozza, amihez jól illik vaníliasárga árnyalata. Szájba véve először, számomra kissé ijesztően, valamiféle muskotályosság tolakszik hirtelen, ami aztán visszavonulva jóval enyhébb, kellemes gyümölcsösségnek enged helyet. Nomen est omen, borságát nem tagadja, ez bizony inkább egy jó átlag-cuvée, ami kapott buborékot, de nélküle is meglenne – ezt igazolja a CO2-illanás utáni állapota is. Mostani hármasunkból ez a „nem tudom hová tenni”-ital, wannabe gyöngyöző, amit nyáron újra elő fogok venni.
(Csécsi) A pohárba kerülve tekintélyes habtornyot épít, ám ez csak másodpercekig áll, aztán szikrákat vetve összeomlik. A három bor közül ez tűnik a leglégiesebbnek. Buborékai nagyok és illanók. Marad egyáltalán széd-dioxid a pohárban a felpezsgés után? – ezen tűnődöm. Mint kiderül, marad valamennyi, de jót tenne a bornak, ha tovább tartana. A színe áttetsző, világos citrom, zöldes árnyalatokkal kiegészülve. Illata közepesen intenzív, hárs, alma és déligyümölcsök jelennek meg benne. Az ízét a citrusok és feszes, birsalmás jegyek uralják, az illatában megmutatkozó egzotikus gyümölcsök közül a mangó marad meg a kortyban. Savai élénkek, kissé szikárak. A szén-dioxid lehetne erőteljesebb, az ízek kavalkádjában a buborékok játéka a háttérben marad. Persze az is lehet, hogy csak az én ízlésem kíván több pezsgést. A visszakóstolásnál a bor új arcát mutatja: az Irsai Olivér ekkorra megelégeli a vokalistaszerepet, és szólójátékba kezd. Hogy ez jót tesz az élménynek vagy sem, mindenki maga döntse el.
(N. Fejérváry) Visszafogott, de szép apró buborékokat ontó felhabzás, az utánpótlás itt is hamar elül. Világos, igen friss szín, pici zöldes tükrösséggel. Illatban azonnal az alma dominál, majd a szőlő veszi át a szót, fehér húsú gyümölcsök érkeznek, aztán rózsás illat vezet át a déli gyümölcsök egész meglepő felvonulásáig: mangó, papaya, banánhab a végállomás. A három kóstolt borból ez a leginkább bor: komplex, érett, rétegzett. A kortyban élénken, de nem tolakodóan van jelen a szén-dioxid, a mangó továbbra is fel-felvillan, de itt már inkább ananásszal, birskörtével, rukkolával egészül. A 12-es alkoholt szépen integrálja a test. Ahogy melegszik, egyre édesebb illatok szabadulnak fel, kicsit túlszellőztetve vattacukor, pacsuli. Visszakóstolva sajnos az Irsai illata kerül előtérbe, és bár a keleties, fűszeres vonal is megmarad, a kölnis, pacsulis stílus uralkodik el, kevesebb buborékkal, mint jól állna neki.
Hogy érdemes-e pezsgő helyett gyöngyözőborral koccintani idén? Szerintünk nagyon is! De a lényeg nem is ez, hanem hogy békében, szeretetben búcsúzzunk az óévtől, és szép elhatározásokkal lépjünk át az újba! Kedves egészségünkre!