Da bibere: Karácsonyi Tokaj-puccs
A szerzők fotója

Elege van Tokajból, de kell valami a karácsonyi asztalra? Ünnepi különkiadásunkban annak jártunk utána, ki tud-e állítani a másik huszonegy borvidék egy tokaji alsó polcra valót, vagy nem ússzuk meg Aszú nélkül az ünnepet.

A kérdés persze tovább cizellálható azzal, ha egy országnak jutott egy ilyen minden tekintetben különleges borvidék, természetes édes- és desszertborok ilyen páratlanul széles és izgalmas palettája, egyáltalán miért is akarunk máshol nyalakodni? Fel tudja-e venni a versenyt minőségben és ár-érték arányban bármelyik borvidék a késői szüretelésű tételekkel, Szamorodnikkal, Aszúkkal, Fordításokkal? Illetve: a Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kabar és Kövérszőlő elég szélesre nyitja-e a fajtaszortimentet, vagy azért csak hiányzik nekünk a Cirfandli, a Zeusz, a Nektár, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling? A téma alapos körüljárására most nem vállalkozunk, de pár kérdést azért megválaszolunk, és legfőképpen: kóstolunk.

Karácsonyi borok Tokajból
Csécsi László, Bérczessy Gergely, N. Fejérváry Gergő 2023. december 22.

Karácsonyi borok Tokajból

A karácsonyi ünnepkört mi sem tudjuk elképzelni édes tokaji borok nélkül! Az igen széles palettáról hármat választottunk. Lássuk, melyiket miért és mihez érdemes inni!

A jó hírünk röviden az: Tokajon túl is van élet. A rossz hírünk viszont: természetes édes bort beszerezni egyáltalán nem kis kihívás. Fürkészeink és portyázóink először a közértek, kisebb és nagyobb áruházak polcait fésülték át, de a lakókörzetük vonzásában fellelhető boltok, Aldik, Lidlök, Sparok, Tescók és Auchanok, Varga Aranymetszésén kívül nem kínáltak Tokajon túli édes desszertbort. Következő körben a Bortársaság hasalt el, a Borháló viszont már két tételt is csatasorba állított. A BoRock borszaküzlet (alaposan túlárazva ugyan, de) szintén hozzájárult két borral a lajtromhoz, az óbudai Winehub újabb kettővel. Ez tehát azt jelenti, még a fővárosban is bajba kerülhet, aki a szokványostól kissé eltérő libamájkíséretre vágyik, és az utolsó napokra hagyta a beszerzést. Ráadásul, bár elköteleződtünk a kompromisszumok nélküli őszinteség mellett, karácsonykor inkább dicsérni szeretünk, mint elmarasztalni, ezért jegyzetünkbe csak három került a kóstolt tételek közül.

Lássuk, mik ezek! 

Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Olaszrizling késői szüret 2019

– A remélt koncentráltsághoz képest világos, szinte citromsárga szín, könnyed, játékos mozgás. Talán túlzóak voltak az elvárásaim? Az illat hamar helyre teszi a dolgokat, zavarba ejtő módon írja felül, amit látunk. Töppedt, túlérett, aszúsodott bogyók lehengerlő és intenzív szimfóniája, aszalt gyümölcsök, komoly beltartalom ígérete. A korty már természetes folytatása az illatnak, legalább 10-15 grammal vagyunk a három puttonyos aszú küszöbén túl (60 gramm), de néhány, leállított erjesztéssel felturbózott borhoz képest a 11,5% alkohol dacára megvan a test, az extrakt, és főként a tehetős savak. A határozott és finom édesség ráadásul fajtajelleges mandulával, pikáns kesernyével, diszkréten, de folyamatosan alájuk kontrázó mineralitással válik többszólamúvá, amit a hordó vezénylete rendez harmóniává. Méz, csonthéjasak, aszalványok, kenyérhéj – mindent felsorakoztat, amit egy szép tokaji desszertbortól is elvárunk. Ételajánlat: saját zsírjában sült libamáj. (N. Fejérváry)

– Késő őszi Rizlingünk karakteres, határozott fellépésű ital, a pohárba érkezve középvastag testet mutat, illatban nem kalandozik, nem fondorlatoskodik: adja magát a Rizling. Szőlő, ennyi! Kell több? Töppedt vehemenciájával úgy jön az orrba, mint a Balaton felől érkező kora esti nyári szél, aminek első fuvallatát úgy letüdőzi a hegyen álló bámész, hogy beleszédül. Selymes olajosság cirógatja a nyelvet, itt sincs mellébeszélés, nem kellenek hasonlatok, sejtetések, képzettársítások. Rizling! Szőlő! Cukor-sav harmóniája egészen remek, zamatai hosszas ízlelgetésre termettek, méltó alternatívája, kihívója a szegmensben szinte egyeduralkodó tokaji boroknak. Ételajánlat: Diós sütemények, mondjuk egy pozsonyi kifli kifinomult kísérője lehet Borbélyék novemberben szüretelt bogyóinak leve. (Bérczessy)

– Milyen lesz a Rizling, ha hagyjuk a tőkén megvénülni? Olyan, mint egy sokat látott öregúr, aki egy jó pohár badacsonyi mellett ifjonti hevülettel, de bölcs belenyugvással idézi fel a soha vissza nem térő örömöket. A bor színe nem árulkodik arról, hogy a szőlő mi mindenen ment át, míg novemberben, töppedt állapotban leszüretelték, bár a hagyományos Olaszrizlingeknél talán kissé teltebb tónussal bír. Azt jegyeztem fel magamnak, hogy a színe sötét citrom. Illata kifejezetten átható, benne érett fehérhúsú gyümölcsök jelennek meg hangsúlyos mazsolásság mellett. Az ízben is az illatok köszönnek vissza, a háttérben pedig enyhe mandulás és száraz kenyérre emlékeztető aromák bújnak meg. Savai elegánsak, képesek felnőni a bőséges cukor mellé. A lecsengése gazdag és hosszú. Ételajánlat: Nyugodt szívvel fel lehet tenni a karácsonyi asztalra egy szép tálca almás rétes mellé. (Csécsi)

A szerzők fotója
A szerzők fotója
pontszam 8
 

Bogdán Somlói Juhfark Elixír 2020

– Nevéhez méltóan a pohárba befoglalt adag hömpölygése is jelzi, hogy ez mostani hármasunk nehézsúlyú tagja. Erőteljesen borostyánba hajló színe igazi kellem, amit fás, sültalmás illatjegyek koronáznak, s némi füstölt avas szalonna lehelete ellenpontoz. A szájba érkező ital ugyan kicsit vékonyabb a vártnál, de a töppedt szemekből érkező kellemes aromák, az édes íz kibontakozó fokozatai kárpótolnak ezért. Harcedzett borisszák számára gyengéje lehet az alig-alig fellelhető savasság, ám mivel ez egy ünnepi ital, alkalmi borivóknak épp ez a tulajdonsága, simasága adja meg az élményt. Ételajánlat: Az elegáns szót nem lózung használni erre a tételre, ami sokcsokoládás édességek, például egy trüffel barátja lehet. (Bérczessy)

– Az első pillanattól kezdve nyilvánvaló, hogy igazi különlegességgel állunk szemben. Bámulatosan mély, már-már narancsboros szín, szent olajok ráérős, méltóságteljes mozgása. Igen, ez valóban elixír, szinte látom magam előtt, hogy egy bibliai szamaritánus sebet tisztít vele, és az égre emeli szemét, mikor a gyógyítás után szemérmesen bele is kortyol. Illatának koncentráltsága legalább novemberre pörgeti a naptárt: töppedt, túlérett aszúsodott szőlő, sültalma, gyanta, Bourbon vanília, krémtúró váratlan és izgalmas elegye. Juhfark létére bőven 100, de talán 110 fölé kúszó cukor, a megszokottnál talán vékonyabb, de nem jellegtelen sav, kedves összhatás. Ízben medveszar (remélem, más is használja a bocskorszíj meg a medvecukor mellett ezt a nevet), birsalmasajt, mazsola, zserbó szélén karamellizálódott baracklekvár. Hosszú és szép lecsengés – az éjféli mise éjszakába szűrődő csilingelése. Ételajánlat: fehércsokoládéval töltött répatorta (N. Fejérváry)

– Somló nem célszerszám. Bár van, amiben olyat tud nyújtani, amit más vidékek utánozni sem képesek, ha úgy tartja a kedve (a borászoknak), egészen váratlan dolgokkal is képes előrukkolni. Ilyen a Juhfarkból készült Elixír is. Adottságait tekintve még azt sem érzem túlzónak, hogy Somlói Aszúnak nevezzem. Színe a nyári naplementék aranyát idézi. A maradék cukor mennyisége a legjobb tokaji nedűkével vetekszik. Illatában érett alma, és gyümölcsös karamellesség mutatkozik. És egy kis egészséges ásványosság. Az ízében aszalt alma, kissé túlérett sárgadinnye, mandula és mazsola. Talán csak a savakban mutat némi gyengeséget a cukorhoz képest. Lecsengése igazán impozáns. Emlékezetes tétel. Ételajánlat: Bármilyen diós karácsonyi sütemény mellé szívesen kitölteném. (Csécsi)

A szerzők fotója
A szerzők fotója

pontszam 7
 

Koch Hajós-Bajai Rajnai rizling jégbor* 2019

– A szó valamennyi ismert jelentése szerint extrém tétel, ezt előrebocsájtom. Kitöltve zavarba ejtő, rozéra, narancsborra, konyakra egyszerre emlékeztető tónus, szinte foszforeszkál a pohárban. Illatában (bár ez a szó most erős eufemizmus) égett gumi, túlhevült kenőolaj, PVC-padló felszedésekor levegőhöz jutó, sok tízéves linóleumragasztó, ablakmosó. Kis túlzással semmi, amit akár csak rokonítani lehetne bármi természetessel. A szín és az illat együtt már-már borhibát sejtet. A korty aztán a maga megint csak egyedi módján kimagyarázza a dolgot: idős aszúk sűrűségével gomolyog a szájban, a vezető íz és a textúra tejkaramella és tejeskávé, ezek hordalékaként medvecukor, aszalt sárgabarack. Jóformán észre sem venni, de a maradékcukor itt is 100 gramm fölé kúszik, a sav és az alkohol éppen csak az architektúrát hivatott megtartani. Különös, extrém, zavarba ejtő, de határozottan izgalmas bor. Ételajánlat: jól fűszerezett véres és májas hurka. (N. Fejérváry)

– Konyakos pohárban sem mutatna rosszul, ez jutott eszembe, amikor kitöltöttem a sötét palackból. A színe tényleg bámulatos: konyak, narancs és óarany keveréke. Illatának hullámai pedig tovább ringatják bennem az egzotikus érzeteket: gyümölcskosárban felejtett, az almák alá gurult, végletekig érett mandarin jelenik meg, enyhe barackosság és mazsolásság mellett. Az illatokat mégis valami olyan jegy uralja le, amit nem tudok hova tenni. Kóstolótársaim ezt égett gumihoz, linóleumragasztóhoz hasonlítják. Én nem találok rá szavakat. Legyen elég annyi, hogy komplexitást ad az illatoknak, és (bennem) prémium benyomást kelt. A korty hasonlóképp. Savai erőteljesek, a maradékcukor édességével harmonizálnak az érett citrusos és aszalt barackos, almás ízek. A lecsengésében sem szűkül le az ízkavalkád. A szájban hosszan megül a jóleső gyümölcsösség. Mielőtt kitöltjük a poharakba, a karácsonyi asztalnál ejtsünk néhány szót a decemberi hajnalok csípős hidegéről, ami átjárta a töppedt szemeket szüret idején! Ételajánlat: Mellé libamájat, aszalt gyümölcsös desszerteket, érett, illatos sajtokkal készült ételeket kínálhatunk. (Csécsi)

– A hazai jégborokat mindig is afféle úriaskodó huncutságnak, turistacsalogató, kissé bazári fogásnak gondoltam. Lelövöm a poént: most sem lett másként. Színe kissé narancsos, illata a napsütötte PVC émelyítő édességéből és az égett gumi fanyarságából áll össze (miért nem driftbor?), ami bármennyire is rosszul hangzik, összességében nem kellemetlen. (De azért jó lenne egy másik palackba is beleillatolni...) Az íze édes, igen, édes. Ha nagyon forgatom a számban, némi hársméz beköszön, ám összességében gejl édesség járatja csúcsra az ízlelőbimbókat. Ételajánlat: Ez egy virtigli nénibor, amit békebeli délutáni kávézás közben, aprósütik és rablórömi mellé lehet nyalogatni, jó váltótársa lehet a császárkörte likőrnek. (Bérczessy)

A szerzők fotója
A szerzők fotója

pontszam 6

* A pincészet részére kötelezően alkalmazandó eljárások:
A szőlőt -7 °C fok alatti hőmérsékleten kell szüretelni, és a szőlő préselése még fagyott állapotban történik.
Nem engedélyezett eljárások:
Alkoholtartalom-növelés, édesítés.
A szőlő minimális természetes cukortartalma Magyar mustfok 25,00 MM°, 17,5 °C-on
A szőlő minimális potenciális alkoholtartalma 16,66 %vol, 20 °C-on
Maximális hozam: 42 hl/ha, 6000 kg/ha.
Jégbor készítéshez használható szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Rajnai rizling.
Vörös fajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos
Minimális tényleges alkoholtartalom 9,00%
Minimális összes alkoholtartalom 16,66%
Minimális összes savtartalom 3,5 gramm/liter
Maximális illósav tartalom 1,4 gramm/liter