A porokból készült sütemények világa már nálunk is elmúlt

A porokból készült sütemények világa már nálunk is elmúlt

Vaslóczy Orsolya (Fotó: Gregory Iron Photography)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn lehet először megkóstolni a Komáromi kisleányt, az idei országtortát. Sztaracsek Ádám cukrász alkotása mézes-diós tészta alapú, de tartalmaz körtét, csokoládét és vaníliás krémet is, fahéjjal és gyömbérrel ízesítve.

Kis magyar szürreál: a Parlamentbe nem lehet kést bevinni, ezért az ott szervezett idei országtorta-bemutatón (miután a friss sütemény ott szottyadt jó ideig a kamerák kereszttüzében fél órát), egy sebtében szerzett késsel kellett felvágni a Komáromi kisleányt. Értelemszerűen nem lett a legszebb a vágási felület, és az MTI által kiadott, valóban nem túl előnyös felvétel láttán az ország egyik ismert cukrásza, azt írta „kritikával illetem azokat, akik azt gondolják, hogy nincs más lehetőség ebben a szakmában 2018-ban csak fosból fost csinálni”.

[caption id="attachment_5178" align="aligncenter" width="1000"]

Sztaracsek Ádám, a Jánoska Cukrászda cukrásza (j2) mutatja alkotását, a Magyarország tortájának választott Komáromi kisleány elnevezésű tortát, mellette Nándori László, a Nándori Cukrászda cukrásza (j) az általa készített és Magyarország cukormentes tortájának választott Három kívánság elnevezésű tortával az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezőinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2018. július 31-én (MTI Fotó: Mohai Balázs)[/caption]

Az ország tortája egyébként a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint az arany középutat jelenti, nem lehet túl drága vagy túl bonyolult. A győztes receptet kiadják a tagoknak, akik egy nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy nem térnek el az eredetitől, és tartják a minőséget. Ez vagy sikerül, vagy nem – tavaly például két vidéki cukrászdát is kizártak.

A stabil minőségről megkérdeztük a tavalyi győztes cukrászt, Vaslóczi Orsolyát is, aki maga is kapott olyan visszajelzéseket az idei év folyamán, hogy bizonyos helyeken a Balatoni habos mogyoró csak nyomokban emlékeztet az eredetire. Kóstolt is ilyet, egy csalódott vevő vitte be neki. Ő egyébként lélekben felkészült rá, hogy lesz olyan hely, amely nem engedheti meg a recept szerinti alapanyagot magának, de azt nem érti, ilyen esetben az illető cukrászda mégis miért vesz részt az ország tortája kezdeményezésben.

Orsolya volt az első hölgy, aki megnyerte ezt a versenyt, de nem gondolja, hogy elférfiasodott volna a szakma. A munkahelyén, a budapesti Horváth cukrászdában most éppen férfi munkaerőt keres, de nagyon nehezen talál, mert főként lányok jelentkeznek. Bennünk, úgy látszik, kisebb a versenyszellem, mondta mosolyogva, de ennek pont ő az élő cáfolata, mert szó szerint belenőtt a versenyzésbe: már a kecskeméti szakközépiskolában – ahol először szakácsként, majd cukrászként végzett – folyamatosan versenyezni vitték a tanárai. Huszonegy évesen a cukrászolimpiáról, nem sokkal később pedig a világbajnokságról hozott el bronzérmet. Folyamatosan keresi a megújulás lehetőséget, ezért mondott igent – többévnyi külföldi munka után – a meghívásra, hogy itthon vegyen részt egy dizájncukrászda megnyitásában. Ez lett a Sugar! a Paulay Ede utcában.

Orsolya azt mondja: ha tudatosan építettek volna köré marketinget, akkor jobban is ki tudta volna használni a győzelem okozta hírverést. De ő cukrász, nem celeb, szereti a hétköznapi munkát, és így ennyi fért bele. Ezzel együtt is előfordult, hogy felismerték, aláírást kértek tőle, vagy szelfit készítettek vele. A tavalyi eredményhirdetés utáni két hónap kemény időszak volt: reggel hatra bement dolgozni, 8-9 óra között jött érte egy taxi, interjú előtt gyors smink, frizuraigazítás, aztán visszament a munkahelyére a gőzbe és a párába. Napi tíz óra munka az interjúk előtt, között és után – érthető, hogy ez alaposan megterhelte. Ezért is akart idén kis pihenést, így nem indult az idei megmérettetésen – a felkészülés, kísérletezés ugyanis több hónapot is igénybe vesz. A két pesti cukrászda forgalmában a mai napig határozottan érezni a tavalyi siker hatását – még mindig keresik a Balatoni habos mogyoróst.

Végül megkérdeztem, a csúcsgasztronómia és kézműves sör felfutása után itt van már a cukrászforradalom ideje Magyarországon? Orsolya szerint ugyan még nincs forradalom, de határozott fejlődés tapasztalható. Sok a tehetséges fiatal cukrász, akik szorosabb összefogással még látványosabbá tudnák tenni az eredményeiket. A porokból készült sütemények világa szerencsére nálunk is elmúlt, végre megjöttek a minőségi alapanyagok és ezeket elkezdték bátran használni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 14. számában jelent meg, 2018. augusztus 17-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 14. számban? Itt megnézheti

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.