Tobzódtunk a transzzsírsavban – „csoki” és orosz krémtortákat kóstoltunk

Tobzódtunk a transzzsírsavban – „csoki” és orosz krémtortákat kóstoltunk

Csokitorta (Fotó: Facsinay Kinga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan dönthetnek úgy, hogy az otthoni sütés helyett inkább cukrászdában vagy boltban szerzik be a karácsonyi ünnepek édességeit. Bár nincs karácsony bejgli nélkül, úgy gondoltuk, szakítunk a hagyományokkal, és ezúttal a tortákat vesszük szemügyre, amelyeket sokszor vasárnapi desszertnek vagy születésnapra visznek haza az emberek. Megnéztük, mit kínálnak ezekből a legnagyobb hipermarketekben (Auchan, Interspar, Tesco) és a középosztály egyik kedvenc cukrászdájában, az óbudai Daubnerben.

Tortatesztünkből kiderül, hogy nincsenek csodák: a jó édességért nem elég a legközelebbi hipermarketbe elzarándokolni. Egy tömegellátásra berendezkedett üzletben ugyanis egészen mások az elvárások, mint egy igazán jó cukrászdában, ahol szinte mindennap újrakezdik a süteménykészítést. A hipermarketekben kirakott édesség ugyanis lehet, hogy egy hétig is ott fog állni, s ennyi idő alatt nem szabad a tejszínhabnak vagy magának a terméknek összeesnie. Be kell vetni némi praktikát, hogy hosszabb időn át is mutatós maradjon.

A porokból készült sütemények világa már nálunk is elmúlt | Magyar Hang

A Komáromi kisleány az idei országtorta. A tavalyi készítőjével beszélgettünk.

– Ami szembetűnő a nagy hipermarketekben vásárolt tortákon, az a kötelezően leírt összetevők nagy száma – jegyezte meg Csíki Sándor gasztronómiai szakértő és étteremkritikus, aki ezúttal is segített lapunknak a tesztelésben. Az azért nem túl jó jel, ha tíz centiméter hosszan, mintegy 30-40 összetevőt sorol fel a gyártó. – Az összetevők nagy számán túl, különösen problematikus még a hidrogénezett növényi olaj használata – tette hozzá. A hidrogénezés célja a költséghatékonyság, az olajok hosszabb ideig elállnak avasodás nélkül, és jobban bírják a fagyasztást.

A növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületeket nevezik transzzsírsavnak, ez sokak számára ismerősen csenghet. Számos kutató szerint jelenleg nem létezik még egy olyan élelmiszer-összetevő, amely egységnyi élelmiszerre vonatkozóan nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna, mint a transzzsírsav. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy napi mintegy 5 gramm transzszsír bevitele 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Érfalkárosító, gyulladáskeltő hatása felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, és egyes daganatos betegségek kialakulásával is kapcsolatba hozható.

Terméktesztünket a Magyar Hang 2018. december 21-én megjelent karácsonyi, dupla számában olvashatja el.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még az ünnepi számban? Itt megnézheti!