Kocogás a nagymama koponyája körül

Kocogás a nagymama koponyája körül

Síremlékek a Bécsi Központi Temetőben (Fotó: PID/Schaub Walzer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármennyire furcsán hangzik elsőre – sőt, talán másodikra is… –, nyugaton új divat hódít, mégpedig a temetőkben. Ugyanis egyre többen pihenés, feltöltődés, sőt, sportolás céljából keresik fel a sírkerteket. A Bécsi Központi Temető, a Zentralfriedhof esetében a temető vezetése gondolt egy merészet, és a temetői futás szerelmeseinek kedvéért március elején két futópályát jelölt ki a területen: a két pálya útvonalát táblák jelzik, a temető 2-es bejáratánál pedig egy áttekintő tábla is fogadja a sportolni vágyókat.

„Az, hogy egy temető egyszerre az emlékezés helye és élettér legyen, egyáltalán nem ellentmondásos. Nagyon nemes gondolatnak tartom, hogy elhunyt szeretteink ily módon részesei lehetnek életünknek” – idézi Mag.a Renate Niklast, a bécsi temetőket üzemeltető Friedhöfe Wien ügyvezetőjét Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye.

A futópályák hivatalos átadó ünnepsége május 25-én lesz, természetesen futóversennyel egybekötve. A nevezési díjakból származó bevételt teljes egészében a PH Austria, a magas tüdővérnyomásban szenvedő betegeket támogató szervezet kapja.

Némi morbiditással írhatnánk, új értelmet kapott az egykori Karinthy-könyv...