116 éves korában elhunyt a jelenleg a világ legidősebb emberének tartott dél-afrikai Fredie Blom

116 éves korában elhunyt a jelenleg a világ legidősebb emberének tartott dél-afrikai Fredie Blom

Az 1904-ben született dél-afrikai Fredie Blom a 115. születésnapján, 2019. májusában Fokvárosban (Fotó: fivepointsix/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száztizenhat éves korában elhunyt a világ jelenleg legidősebbjének tartott férfije – jelentette a brit közszolgálati BBC. Ugyan a Guinness rekordok között sohasem hitelesítették, Fredie Blom 1904-ben látta meg a napvilágot a dél-afrikai Kelet-Fokföldön. A születési idejét igazoló okmányát mág 1999-ben is bemutatta, amellyel egyértelműen bizonyította, hogy két évvel a második búr háborút követően született.

Tizennégy éves tinédzser volt, amikor 1918-ban az egész családját elvitte az első világháborút követő pusztító járvány, a spanyol nátha. Blom megélt két vilgáháborút és túlélete a fehér politikai és gazdasági elit felsőbbrendűségén alapuló, fekete dél-afrikaiakat elnyomó – 1948 és 1994 közötti – apartheid rendszert. A BBC még két éve készített vele egy interjút, amiben azt mondta, igazából semmilyen titka sincs a hosszú életnek. „Illetve egy dolog azért mégis van – mondta akkor –, az ember odafent (azaz Isten). Nála van minden hatalom. Nekem nincs semmim. Bármikor feladhattam volna, ám ő végig fogott engem.”

A férfi egész életében kétkezi munkásként dolgozott, előbb a mezőgazdaságban, farmokon, majd később az építőiparban, és csak 80 éves kora után lett nyugdíjas.

Ugyan Blom évekkel ezelőtt felhagyott az alkohol fogyasztással, az utolsó pillanatig nagy dohányos hírében állt. A három hónappal ezelőtti 116. születésnapját is egy jókora, saját maga által megsodort cigivel ünnepelte. Fokvárosban élő családjának közleménye szerint a férfi nem betegségben, hanem természetes módon hunyt el. „Két hete még fát vágott, nagyon szívós ember volt” – idézte a család szóvivőjét a francia AFP hírügynökség. Fredie Blom azonban néhány nap alatt óriásból egy apró ember lett – írták, hozzátéve, nem hiszik, hogy halálát a – Dél-Afrikában is masszívan jelen lévő – koronavírus okozta volna.