Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét Rakonczay Gábor

Szerző: | 2021. január 16., 16:06 | Életmód, Sport

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós a saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán Budapesten 2019. január 7-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rakonczay Gábor feladta próbálkozását, hogy SUP-pal átevezze az Atlanti-óceánt és mentőhelikopter segítségével visszatért a szárazföldre, írja az MTI. A magyar extrémsportoló hat nappal az indulás után döntött úgy, hogy befejezi kísérletét, amelyet a maga tervezte és építette, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű szörfdeszkával akart végrehajtani a Kanári-szigetektől indulva, teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül.

HIRDETÉS - AIP

A világon ő lett volna az első, aki ilyen próbát sikerrel teljesít kabin nélküli vízi járművel. Hírek szerint azért kellett felhagynia a vállalkozással, és Tenerifére szállítani, mert teljesen átfagyott. „Rakonczay Gábor jól van” – olvasható a sportember Facebook-oldalán.

HIRDETÉS - AIP

FRISS: Cikkünk megjelenése után Rakonczay Gábor egy élő Facebook-videóban számolt be a történtekről. A mintegy másfél órás bejelentkezésben egyebek mellett arról beszélt: „Örülök, hogy megvagyok. Reggel már többen hívtak, mekkora a csalódottságom, de nincs bennem se csalódottság, se elkeseredettség, meg semmi ilyesmi. Olyan szituációból sikerült kijönnöm, ami után örülök, hogy megvagyok.”

Az Atv által is idézett extrémsportoló arról beszélt, hogy a „járgány” jól ment, a napi 80-100 kilométeres távok után tovább gyorsulva ötven nap alá sikerülhetett volna szorítania a Kanári-szigetek és Antigua közötti 5200 kilométeres távot. Csakhogy idővel rájött, hogy teljesen átázva, a folyamatos kapaszkodás mellett minimális alvással egyre többször hallucinálva úgy érezte: az életével játszik. „Hozni kellett egy döntés: nem léphetem át a határt, ez így nem oké” – mondta.

Rakonczay példaként felhozta, hogy amikor szinte önkívületi állapotban úgy érezte, meleg az őt beterítő hullám, és a mentőmellényt levéve be kéne mennie a 16 fokos vízbe felmelegedni, végül rádöbbent: így nem folytathatja. „Elmenten a határig. Ha átléptem volna, és most nem lehetnék itt, az lenne a kudarc. Örülök, hogy volt bennem annyi, hogy tudtam abbahagyni, és ráéreztem, hol kell megállni” – összegzett.

Úgy érzi, ezzel elérkezett egy fejezet végéhez, és ilyen szintű veszéllyel, „szuper rizikofaktorral” járó expedíciót nem vállal többet.

Címkék: atlanti-óceán, evezés, Rakonczay Gábor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest