Komoly drágulást hozhat a pálmaolaj-válság

Komoly drágulást hozhat a pálmaolaj-válság

Olajpálma gyümölcsét válogatják munkások 2012 júniusában egy pálmaolaj-sajtoló üzemben, az indonéziai Lebakban (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány következtében bevezetett határzár miatt munkaerő-hiány van az olajpálma-ültetvényeken, ami a termelékenység csökkenéséhez, illetve magasabb árakhoz vezet – írja a Foodnavigator nyomán a Hvg.hu. A cikk szerint kiszámíthatatlan a pálmaolaj idei ára a koronavírus-járvány miatt, s szakértők arra számítanak, hogy a malajziai pálmaolaj ára például emelkedni fog, ami nem jó hír az ezt használó ipar számára.

– A termelési kihívások mellett az ázsiai pálmaolaj-ágazat több nyugati országgal is csatát vív a fenntarthatóság és az emberi jogok miatt. Ezek szintén negatív hatással lesznek a pálmaolaj piacára idén – jegyzik meg.

A pálmaolajat számtalan területen használják fel: fontos alapanyaga az élelmiszeriparnak és a kozmetikai ipar is számtalan területen alkalmazza.