Fának ütközött egy önvezető Tesla, ketten meghaltak

Fának ütközött egy önvezető Tesla, ketten meghaltak

Helyszínelnek a Houston mellett fának csapódott önvezető Tesla gépjármű roncsa mellett (Fotó: YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két férfi halt meg egy feltehetően önvezető módra kapcsolt Teslában, amikor a gépjármű Houstonban fának ütközött – jelentette az amerikai sajtó. A helyszínelés során az is kiderült, a baleset pillanatában senki nem ült a volán mögött.

– Az egyik férfi az első utasülésen ült, míg a másik a Tesla hátsó ülésén – mondta a Wall Street Journal napilap portáljának Cinthya Umanzor, Texas állam Harris megyei rendőrőrsének őrmestere. A két áldozat 1962-ben és 1951-ben született. A jármű éjszaka nagy sebességgel haladt egy kanyarban, mielőtt egy fának ütközött.

A Tesla és a közlekedésbiztonságért felelős amerikai szakhatóság nem reagált azonnal a sajtó megkeresésére. A hatóságok vasárnap reggelig még mindig azt vizsgálták, hogy az első utasoldali légzsák kioldott-e.

Az önvezető járművek körül hosszú évek óta komoly etikai viták zajlanak, épp a hasonló esetek miatt. A személygépkocsik és teherautók önvezető képessége a talán egyik legjelentősebb változás a járműtechnológiában, ám a biztonsági és szabályozási keretek még továbbra sem tisztázottak. A gyártók, így a Tesla is nagy lehetőséget lát a dologban, ám a felelősség kérdése körül komoly disputa zajlik.

Azt ugyanakkor több gyártó és tesztelő is elmondta, attól függetlenül, hogy egy gépjármű képes az önvezetésre, a volán mögött mindig ülnie kell valakinek, hogy egy esetleges vészhelyzetben át tudja venni az irányítást a géptől.