Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Görögöt fogtunk

Szerző: | 2021. július 22., 05:45 | Életmód

A Pyrgos báránygírosza (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel elegünk van a budapesti körúti török (valójában kurd) silány kebabok nyújtotta élvezetekből, ezért keresünk valami autentikus görögöt. Tudnivaló, hogy a „gírosz–kebab” görög–török háború legalább olyan intenzitással zajlik, mint idehaza a bajai kontra szegedi halászlé küzdelem. Török ismerőseim kitértek Mohamed hitéből, amikor konstatálták, hogy Magyarországon a török büfék is öntenek joghurtot a kebabjukra.

HIRDETÉS - AIP

Szóval görögök. A nem túl sok autentikus magyarországi görög hely közül még kevesebb az elfogadható és konstans minőséget nyújtó (ezekből kiemelkedik a Belgrád rakparti Dionysos és az azóta olasz hellyé transzformálódott Zorbas a Podmaniczky utcában). Tippadóink a budaörsi Pyrgos éttermet ajánlják figyelmünkbe, így meg is célozzuk a Budaörsi lakótelep tízemeletesei között megbújó kis tavernát. Az egység hétköznap 11–16 óra között önkiszolgáló étteremként működik, sőt déli menüt is kínálnak olyan „ősi hellén étkekkel”, mint például a milánói spagetti. Viszont hétköznap 16 óra után és hétvégenként egész nap à la carte rendszerben kínálják az ennivalókat.

Elsőnek „arni soupát” rendelünk, ami báránylevest takar. Az első csalódás már a levessel együtt érkezik, hiszen tulajdonképpen a magyar gulyáslevesre megtévesztésig hasonlító, híg levest szolgálnak fel az átlagosnál kissé mogorvább vendéglátóink. Ha már gulyásleves, csípős szószt kérünk mellé, melyet a felszolgáló kiskanál nélkül hoz ki (meg sem lepődünk, amikor „autentikus görög” Erős Pistát kapunk), így a leveseskanállal kell belenyúlnunk a paprikaszószba. Az általunk ismert, lényegesen sűrűbb és krémesebb görög báránylevest nem tudjuk felismerni a kapott báránygulyásban, így gyorsan továbblapozunk a „horiatki” felé, amely idehaza klasszikus görög salátaként ismeretes. Ebben – hála Zeusznak – nem kell csalódnunk. A saláta friss és minőségi összetevőkből áll, jó étvággyal kanalazzuk be.

Főételként megkockáztatunk egy „arni kebabot”, azaz báránygíroszt, vesztünkre. A hús ugyan friss, ám az Erdélytől Délnyugat-Ázsiáig sok néven ismert (miccs, kebab, gírosz stb.), ámde hasonlóan készített grillezett, darált húsnak egy alapszabálya van: ha neked, a fogyasztónak kell fűszerezned, akkor az biztosan nem jó. A Pyrgos báránygírosza minőségi alapanyagból készül ugyan, de nem kellően fűszerezett, így elvész a dolog lényege, amiért érdemes ilyesminek az evéséhez fogni egyáltalán. Nagyétkűek azzal vigasztalódhatnak, hogy igazán kiadós, bőséges adagot kaphatnak, ha betérnek hozzájuk. A hús ugyan nem, de a számla kissé borsosra sikerül, különösen a fentiek fényében.

Pyrgos Taverna (2040 Budaörs, Szabadság út 149.)
Ár/érték: ★★★☆☆

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/26. számában jelent meg június 25-én.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: arni kebab, arni soupa, gasztrolidérc, gírosz, görög, Pyrgos Taverna


Elmegyek

Elmegyek

Érezték Rogániában, hogy okézsoké, pedofília, szexuális propaganda, gyerekek, erős hívószavak, de Soros György végtelen támadássorozata hazánk ellen már tényleg csak a legelszántabb egykori polgári körösökben mozgat meg bármit is.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast: – Na, hol nem fogunk megöregedni?!

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest